Ayrıntılı Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

  1. Son Adet Tarihi (SAT) Yöntemi: Bu yöntem, son adet tarihinizin (SAT) ilk gününden itibaren gün sayma yöntemidir. Son adet periyodunuzun yani son regl belirtilerinizin başladığı ilk gün SAT (Son Adet Tarihi) gününü verir. SAT’dan sonra 280 gün (40 hafta) ileriye gitmek beklenen doğum gününüzü gösterir. Örneğin, SAT 1 Ocak’ta yani yılın 1. günü olsaydı, beklenen doğum tarihiniz yılın 281. günü olan 8 Ekim olurdu.
  2. Ultrason Yöntemi: Bu yöntem, anne karnındaki bebeğin (fetüs) boyutlarını ölçmek için ultrason kullanılarak yapılır. Ultrason ölçümü ilk trimesterde yani gebeliğin ilk üç ayında en doğru sonucu verir. Ultrason ölçümünün yapıldığı gün fetus boyutlarına göre gebelik haftası hesaplanır. Doğum tarihi ise Ultrason tarihi ve ultrason yaşına göre hesaplanır.
  3. Gebelik Çarkı: Bu, SAT yöntemini ve ultrason yöntemini birleştiren bir araçtır.

Doğum tarihinizi hesapladıktan sonra, gebelik haftanızı belirlemek için geri sayım yapabilirsiniz. Örneğin, doğum tarihiniz 8 Ekim ise, 6 Ağustos’ta hamileliğinizin 28. haftasında olursunuz (40 haftalık bir hamilelik varsayarsak).

Hekimim Yanımda’nın gebelik hesaplama asistanı ile, kaç günlük, kaç haftalık ve kaç aylık hamile olduğunuzu kolayca hesaplayabilirsiniz.

Ultrason tarihindeki gebelik yaşına göre de beklenen doğum gününü veya geçmişe yönelik son adet tarihi (SAT)’ni hesaplayabilirsiniz.

Tüp bebek (IVF aşılama) yöntemi ile gebe kalanlar için de, yine tüm gebelik hesaplamalarını kolayca yapabilirsiniz.

Detaylı ve ayrıntılı gebelik hesaplaması yapmak için: Gebelik Hesaplama

SAT ile gebelik haftası hesaplama yaparken, regl periyotlarının yani adet döngülerinin ne kadar sürdüğü çok önemli bir detaydır. 32 günde bir adet gören bir kadının gebelik haftası, 25 günde bir adet gören bir kadına göre bir hafta geriden gelir.

Diğer bir ifade ile regl periyodları 32 gün ve 25 gün olan iki ayrı kadın aynı gün hamile kaldıklarında, adet döngüleri 25 günde bir olan kadının 1 hafta önce doğum yapması beklenir.

Üstelik bu kadar da değil, adet döngüleri 25 günde bir olan kadının muhtemelen gebelik testleri ve aşıları dahil olmak üzere tüm gebe izlem ve takipleri bir hafta önceden yapılacaktır.

Bu nedenle hekimim yanımda gibi profesyonel sağlık sitelerinin gebelik hesaplama yöntemini kullanmanızı öneririz.

Gebelik hesaplama, gebelik takvimi, gebelik belirtileri, reflü ve mide bulantısı gibi tüm gebelik belirtileri ve doğuma bilinçli şekilde hazırlanmak için hekimim yanımda gebelik bölümüne göz atabilirsiniz.

Doğum tarihlerinin tahmini olduğunu ve bebeklerin doğum tarihinden birkaç hafta önce veya birkaç hafta sonra doğabileceğini unutmamak önemlidir.

Neredeyse her 4 bebekten 1’i gebeliğin 37 ile 38 haftalarında doğmaktadır. CDC verilerine göre 2017 yılında bebeklerin doğum oranları haftalarına göre aşağıdaki tablodaki gibidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*