Yıllar içinde akıllı telefonların evrimi; iletişim, etkileşim ve eğlenme şeklimizi değiştiren birkaç yenilikçi özellik getirdi. En dikkat çeken özelliklerinden biri, akıllı telefonlardaki sabit QWERTY klavye ihtiyacını ortadan kaldıran dokunmatik ekran görüntüsüdür. Ancak, bazı insanlar yazarken dokunmatik ekranlardan ziyade fiziksel klavyeleri tercih ediyorlar. Yıllardır, üreticiler fiziksel klavyeleri dokunmatik teknoloji ile entegre etmeye çalıştılar, ancak başarısız oldular.
Fiziksel klavyeler, bir tuşa bastıklarında hissedebilecekleri dokunsal geri bildirimi sağlar ve bazı insanlar klavyeye bakmadan fiziksel tuşları daha kolay bulurlar. Öte yandan, sanal klavyeler, girilen metnin bağlamına göre değişebilir ve otomatik düzeltme ve önerilen kelimeler gibi özellikler sunarak özelleştirilebilirler.
Yeni nesil klavyeler hem fiziksel hem de dokunmatik olabilecek
Sonuç olarak, fiziksel ve sanal klavyeler arasındaki tercih kişisel tercih ve yazma stiline göre değişir. Blackberry önceden her iki klavyeyi de entegre etmeyi denedi, ancak şimdi, başka bir şirket bu sorunun üstesinden gelmek için araştırma yapıyor.
Carnegie Mellon Üniversitesi’nin Geleceğin Arayüzleri Grubu (FIG) araştırmacıları, bu trendi değiştirebilecek bir çözüm buldular. FIG araştırmacıları, OLED ekranlarda geçici açılır düğmeler oluşturmak için gömülü elektroosmotik pomplar (EEOP’ler) kullanan Flat Panel Haptics adlı bir teknoloji geliştirdi. Teknoloji henüz geliştirme aşamasında olsa da, umut vadeder. Düğmeler, ekranda içerik olduğunda görünür ve genellikle sanal klavyenin görünmesine neden olacaklardır. FIG ekibi, bu teknolojinin kullanıcıların ekran alanından ödün vermeden fiziksel bir klavyenin yeniliklerinden keyif alabilecekleri bir noktaya ulaşacağını umuyor.
Bir yanıt bırakın