“Table of Contents” ile İçeriklerinizi Güçlendirin

İçindekiler

Gerek gönderi içi kullanıcı deneyimi olsun gerek arama motorlarının bu uygulamayı önemsemesi olsun Table of Contents, içerik yazarları arasında pek çok bakımdan büyük bir öneme sahip. Kullanıcıların sayfada kalma sürelerinin epey kısaldığı günümüzde, onları sayfanızda azami ölçüde tutmak için gönderi içi kullanıcı deneyiminizi en iyi seviyeye taşımanız şart. İşte tam da bu sebeple sizlere rahatlıkla kullanabileceğiniz basit ama son derece etkili bir uygulamanın detaylarını veriyoruz. Table of contents ne demek, nasıl yapılır, Google nezdinde nasıl bir öneme sahip ve daha fazlası için okumaya devam etmeniz yeterli.

Table of Contents (İçerik Tablosu) Nedir?

Table of Contents
ToC, yani Table of Contents; bir yazı, makale, kitap veya başka bir belgenin yapısını ve içeriğini gösteren bir liste biçimidir. (Tıpkı bu yazıdaki İçindekiler bölümü gibi.) İçerik tablosu genellikle dokümanın başında yer alır ve okuyucuların belgedeki farklı bölümleri ve konuları daha kolay bulmalarına yardımcı olur. Bölüm adlarını ve sayfa numaralarını içeren bu uygulama, okuyucu açısından süreci kolaylaştırması ile sıklıkla tercih edilmekte. Böylece okuyucular, belgeyi okumadan önce hangi konuların ele alındığını görebilir ve aradıkları bilgiyi hızlıca bulabilir. Ayrıca, belgenin uzunluğu ve karmaşıklığına bağlı olarak içerik tablosu, okuyucunun belgeyi daha kolay takip etmesini de sağlaması bakımından kullanışlıdır.

Bu kısa açıklamanın ardından sırada Table of Contents nasıl yapılır, sorusunu yanıtlamak var.

Table of Contents Nasıl Yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi içerik tablosu, belgenin yapısını ve içeriğini bir liste biçiminde göstermek için kullanılır. Bunun için gerekli adımlarsa şöyle sıralanabilir:

  • Belgenin bölümlerini ve alt bölümlerini belirleyin ve gerekirse bunları numaralandırın.
  • ToC’nin nereye yerleştirileceğine karar verin. Bu tablo genellikle belgenin başında ya da ilk paragrafın hemen arkasında yer alır.
  • ToC stilini belirleyin. Başlık yazı tipi, boyutu ve stilini ayarlayın.
  • ToC’da her bölümün ve alt bölümün sayfa numarasını göstermek istiyorsanız bu numaraları belgenin her bölümüne ekleyin.
  • ToC’nin otomatik olarak güncellenmesini sağlamak için, belgedeki bölümler ve alt bölümler değiştikçe, ToC’nin de otomatik olarak güncellenmesini sağlamak için, ToC araçlarını kullanın.

Ayrıca Microsoft Word gibi bir kelime işlemcisi kullanıyorsanız ToC’yi oluşturmak için “Referans” sekmesinde yer alan “Table of Contents” aracını kullanmanız mümkün. Burada belge içindeki başlık ve alt başlıkların seviyelerini ayarlayabilir, ToC’nin stilini belirleyebilir ve sayfa numaralarını dahil edebilirsiniz. ToC, herhangi bir değişiklik yaptığınızda otomatik olarak güncellenecektir.

WordPress Eklentisi

En çok kullanılan açık kaynak kodlu bir içerik üretim sistemlerinden biri olan WordPress üzerinde, bir eklenti sayrdımıyla Table of Contents uygulaması gerçekleştirilebilir. Ayrıca bu tabloyu dilediğiniz şekilde kişiselleştirmeniz de mümkün. WordPress’te kullanabileceğiniz ToC eklentilernden bazıları:

  • Easy Table of Contents
  • LuckyWP Table of Contents
  • Table of Contents Plus
  • SimpleToC – Table of Contents Block

Gutenberg Blogu

İçindekiler tablosu oluşturmak için kullanabileceğiniz bir diğer araç ise Gutenberg Blogu. Gutenberg Blogu, WordPress’in yeni blok tabanlı düzenleyicisi olan Gutenberg hakkında bilgi, haber ve ipuçları içeren bir blogdur. Gutenberg, WordPress 5.0 sürümüyle birlikte varsayılan düzenleyici haline geldi ve kullanıcıların daha fazla esneklik ve özelleştirme imkanı sunuyor. Gutenberg Blogu, bu yeni düzenleyici hakkında güncel ve detaylı bilgiler sunarak, kullanıcıların Gutenberg ile daha iyi bir deneyim yaşamasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Özel Eklentiler

WordPress ve Gutenberg Blogu dışında özel kurulum Table of Contents uygulamalarını da görmek mümkün. Örneğin Craigslist pazarlama blogu, bu içerik tablolarının en güzel örneklerini sıklıkla sergilemesi ile ünlü. Zira burada, Table of Contents eklemek için Easy Table of Contents eklentisi kullanılmakta. Bu sayede içeriğin başlıkları her daim göz hizasında kalır ve sayfanın aşağı kaydırılması gerekemez. Bu da doğal olarak gönderi içi kullanıcı deneyimine büyük bir artı sağlar.

Ayrıca Google analizlerinde kullanılan 15 Chrome eklentisi için “SEO Analizlerinde En Çok Kullanılan 15 Chrome Eklentisi” başlıklı yazımızı mutlaka okuyun.

Peki, iyi bir içerik tablosunu yapmak için gereken HTML kod nedir?
Bunun için iki temel kod kullanılmakta.

  • Birincisi içerik tablosundaki başlıkların her birine eklenecek olan a href kodu
  • İkincisi ise bu kodla ilişkilendirilecek id kodu.

a href kodunu başlıkta kullandığınızda o başlığa bağlantı vereceğiniz h etiketine bir id kodu eklemeniz gerekiyor ki arama motoru bu başlığın linklendiği yeri doğru ilişkilendirebilsin. Aşağıda bunun bir örneğini görmek mümkün.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

HTML table özelliklerinden faydalanmak istediğinizde bazı temel kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Bunlardan bazıları ve en önemlilerini sizin için listeledik.

  1. Doğru Linkleme: Table of Contents uygulamasının en temel amacı olan doğru linkleme, tarafınızdan düzgün biçimde yapıldığında kullanıcıya azami faydayı sağlayacaktır. Dolayısıyla içerik tablosundaki başlıkları, metindeki ilgili kısımlara bağlamanız gerekir.
  2. Asgari Başlık Sayısı: ToC uygulaması yapmanız için metinde en az iki başlık olması şart. Özellikle uzun metinlerin, okuyucu nezdinde kolay tüketilmesi için yapılan bu tablo sayesinde kullanıcılar içeriğinizi okurken rahat edecektir.
  3. Başlık Uzunlukları: Tablodaki başlık uzunlukları makul ölçüde olmalı. Okuyucu başlıkları incelerken vakit kaybetmemeli ve her birini kolayca anlamalı.
  4. Tablonun Yeri: İçerik tablosunun metindeki yeri de son derece önemli. Tablo içeriğin ya en başında ya da ilk paragraftan hemen sonra yer almalı. Böylece okuyucuyu yazının ilerleyen bölümlerine rahatça götürebilsin.
  5. Başlıkların Konumlandırılması: Başlıkları, hiyerarşik olarak düzenleyerek ToC’nin okunabilirliğini artırabilirsiniz. Başlıklarınızı; ana başlık, alt başlık, alt alt başlık şeklinde sıralayarak bu konuda doğru bir uygulama örneği sergilemeniz mümkün.

Google Nezdinde Table of Contents Nedir?

Google için bir içerik tablosu, web sayfalarında gezinmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olabilir ve kullanıcılara aradıkları bilgiye daha hızlı erişme imkanı sağlayabilir. İçerik tablosu aynı zamanda web sayfasının organize edilmesine de yardımcı olabilir ve sayfanın kalitesini artırabilir. Bu nedenle, Google, web sayfalarında içerik tablolarının kullanılmasını teşvik eder ve bu, sayfanın SERP’teki SEO performansını artırmaya oldukça yardımcıdır. İçerik tablosunun, sayfanın başında bulunması ve doğru bir şekilde oluşturulması da son derece önemli. Google için içerik tablosunun önemini maddeler halinde sıralamamız gerekirse:

  • Gönderi içi kullanıcı deneyimini artırır.
  • Uzun makalelerin tüketilmesini kolaylaştırır.
  • Bilgiye daha hızlı ulaşma imkanı verir.
  • Web sayfasında gezinmeyi kolaylaştırır.
  • Sayfanın aşağı ve yukarı kaydırılmasını hızlandırır.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*