Çip krizi sadece telefonları etkilemiyor!

Son dönemin en önemli teknoloji gündem maddelerinden birisi olan (hatta belki de başında gelen) çip krizi hakkında yeni detaylar gelmeye başladı. Dünya çapında üzerine çokça konuşulan çip krizi meselesi ile ilgili yeni araştırma raporları gelmeye devam ediyor.

21st Century Business Herald isimli yabancı kaynağın raporuna göre küresel çip kıtlığı kişisel bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve ev aletlerinin alt pazarlarında ve ayrıca tüketici elektroniği endüstrisinde fiyat artışlarına neden oluyor. Küresel pazar araştırma şirketi International Data Corporation’ın (IDC) verilerine göre 2021’in ilk üç ayında Çin’deki dizüstü bilgisayarların ortalama talep oranı bir önceki çeyreğe göre %6,1 arttı. Lenovo China’nın başkanı Liu Jun, mali raporda şunları söyledi: “Kişisel bilgisayar endüstrisinin yıl boyunca fiyat artışları görmesi bekleniyor.”

International Data Corporation’nin (IDC) Mobil Cihaz İzleyicileri araştırma müdürü Jitesh Ubrani, yaptığı sunumunda “Piyasa, bileşen kusurları ve lojistik sorunları da dahil olmak üzere ortalama satış fiyatlarında artışa sebep olabilecek aksiliklerle mücadele etmeye devam ediyor” açıklamasını yaptı.

Fiyat değişimleri:

D13/D14 2021 Intel, D13/D14 2020 AMD ve D14/D15.6 2021 Intel dahil olmak üzere bir çok Huawei MateBook modelli laptop, eskiye oranla 300 ile 600 Yuan (46,86 ABD Doları ile 93,72 ABD Doları) arasında bir fiyat artışına sahip.

Çip krizinin etkileri sadece bu kadarla da kalmıyor, Realme başkan yardımcısı Xu Qi bir röportajında; bileşen fiyatlarının %10 civarında artmasından dolayı üst düzey çiplerin ciddi bir kıtlık içerisinde olduğunu belirtti.

Dünyanın en meşhur PC bileşeni ve PC markalarının arasında olan Acer, Asus ve Lenovo da dahil olmak üzere daha bir çok marka fiyatlarda artışa gitti.

IDC’nin Mobil Cihaz takip programı genel başkan yardımcısı Ryan Reith; “Yarı iletken alanındaki devam eden kıtlıklar, satıcıların envanteri yeniden doldurma ve müşterilere siparişleri yerine getirme kabiliyetini kısıtlıyor, piyasayı sekteye uğratıyor” ifadelerini kullandı.

Her ne kadar 2021 yılı içerisindeki en büyük gündem maddesinin çip krizi olmaya devam edeceğine kesin gözüyle bakılsa da hem firmaların hem de kullanıcıların endişeleri devam ediyor. Bu endişelerin temelinde de “Acaba kıtlık ne zaman düzelecek? Ne zaman talepler karşılanabilecek? Ne zaman fiyatlar eski haline gelecek” gibi sorular yatıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*