Kulaklık, klavye ve fare gibi birçok teknolojik cihazı sihirli bir şekilde diğer elektronik ürünlere bağlayan Bluetooth, her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Oldukça eski olan bu standart Bluetooth güncel olarak hala popülerliğini koruyor.
Çok pratik ve kullanışlı olan bu bağlantı türü hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Ancak, bu teknoloji yavaş gelişiyor ve özellikle ses söz konusu olduğunda bazı kullanıcıları çileden çıkarıyor. Düzenli olarak güncellenen ve yeni teknolojiye ayak uyduran bağlantı türü, menzili ve hız alanlarında zaman zaman ciddi gelişmeler elde ediyor.
Bluetooth ve Bluetooth LE Audio arasındaki fark nedir?
Bluetooth ile az çok benzer bir yapıda çalışan Bluetooth LE Audio, birkaç konuda standart sürümden farklılık gösteriyor. Bunlardan en önemlisi sesi daha yüksek kalitede iletmesi ve bunu yaparken daha az güç tüketmesi. LC3 standardını destekleyen LE Audio, düşük karmaşıklıklı bir kod çözücü kullanarak standart sürümden daha iyi sıkıştırma sunuyor. Bu nedenle, Bluetooth’un klasik formu kadar kaynak tüketmiyor.
Bluetooth LE Audio teknolojisi çok az güç tüketerek aynı anda birden fazla cihazın bağlanmasını sağlıyor. Örneğin, Netflix‘te bir TV programı izleyen bir kişi, ekstra uyumlu herhangi bir teknoloji kullanmadan telefonundan gelen bir aramayı yanıtlayabiliyor.
Bu teknolojinin bir diğer önemli avantajı da ses paylaşma özelliği. Birden fazla kulaklığa eşzamanlı bağlantıyı desteklemeyen standart Bluetooth’un aksine, Bluetooth LE Audio bunu çok daha az enerji tüketimiyle yapıyor.
Tamamen yeni olduğunu düşündüğünüz bir şarkıyı veya süper önemli olduğunu düşündüğünüz bir podcast’i dinlediğinizi ve yakındaki birine göstermek istediğinizi düşünün. LE Audio ile, bu sesi aynı anda birden fazla kablosuz kulaklık çiftine gerek kalmadan tek bir kaynaktan (örneğin bir telefon) yayınlayabilmenize imkân sağlıyor.
Henüz çok az cihaz tarafından desteklenen bu bağlantının yakın gelecekte yaygınlaşması ve sıkça kullanılması bekleniyor.
Bir yanıt bırakın