Uzun yıllar boyunca uzay keşfi, sınırsız kaynağa sahipmiş gibi görünen NASA gibi hükümet destekli kuruluşlar tarafından yönetiliyordu. Ancak bugünlerde, uzay seyahati, büyük ölçüde Elon Musk ve çığır açan şirketi SpaceX sayesinde hiç olmadığı kadar erişilebilir hale geldi. Tekrar kullanılabilir roketler tanıtarak, Musk, uzay seyahatiyle ilişkili maliyetleri önemli ölçüde azalttı ve sonsuz fırsatlar dünyasını açtı. Sonuç olarak, birçok şirket ve ülke daha uygun fiyatlarla yörüngeye nesne fırlatmaya başladı. Bu şirketlerden biri de SpaceX’in hizmetlerini kullanarak dünyanın ilk 5G uydusunu başarıyla uzaya yerleştiren Sateliot’tur.
5G teknolojisi uzun süredir var olsa da, henüz geniş çapta kullanılmamaktadır. Bunun nedeni, birçok ülkenin gerekli altyapıyı henüz oluşturmamış olmasıdır. Bu ve benzeri olumsuz gelişmeler, teknolojinin ilerlemesini yavaşlatmış olsa da, Sateliot adlı bir şirketten bir çözüm ortaya çıktı. Elon Musk tarafından kurulan Starlink’i duymuş olabilirsiniz, yüzlerce yörünge uydusu kullanarak küresel geniş bant internet sağlamayı amaçlamaktadır.
5G teknolojisi yakın gelecekte çok daha erişilebilir olacak
Sateliot pek farklı değildir. Benzer bir zihniyetle kurulan şirket, hücresel bağlantı sağlamak için Starlink’ten farklılaşır. Temelde rakipler olsalar da, bu iki şirketi bu noktada “kardeş” veya “kuzen” olarak tanımlamak daha doğru olabilir. En son olarak, Sateliot, dünyanın ilk 5G uyduyu geliştirdi ve SpaceX’in hizmetlerini kullanarak uzaya yerleştirdi.
SpaceX, dünyanın ilk 5G uyduyu düşük yörüngeye başarıyla fırlattı. “The GroundBreaker” adlı uydu, dünya genelindeki veri ağlarında boşlukları köprülemek ve yerel baz istasyonlarıyla iletişim kurmak üzere tasarlanan 250’in üzerinde uydudan oluşan bir takımın parçasıdır. Sateliot, küresel mobil bağlantıda oluşan tahmini %85’lik boşluğu doldurmayı ve ulaşım dahil çeşitli pazarlarda birçok uygulama hayal etmektedir.
Bir yanıt bırakın