Hem Türkiye’de, hem de dünyada üzerinde en çok değişikliğe gidilen sistemin eğitim olduğunu söyleyebiliriz. Hali hazırda dünyada eğitimin bir numarası olarak gösterilen ülkeler dahi sürekli güncellemelere gidiyorlar. Yeni dersler ekliyorlar, dersler çıkartıyorlar, sınıf geçme sistemini değiştiriyorlar ve en ideal sistemi bulmaya çalışıyorlar.
Şu sıralar Avrupa’da yükselen yeni bir eğitim sistemi var. Bu eğitim sistemi sınıfta kalma durumunu tamamen ortadan kaldırıyor. Hatta pek çok derste başarı notu durumunu da askıya alıyor. Örneğin genel yetenek ve beceriye dayalı resim, beden/spor, müzik, el becerisi gibi derslerde not ve devam şartı aranmıyor. Bu derslere sadece isteyenler katılıyor.
Öğrencilere sınıf geçme müjdesi! Sınıfta kalma tarih oluyor
Ayrıca sınıf geçme sistemi de kökten değiştiriliyor. Öğrenciler, sınıf bazlı değil, ders bazlı değerlendiriliyorlar. Aynı üniversitelerdeki sisteme benzeyen bu yeni dönemde, öğrenciler derslerden kalsalar da sonraki dönemin derslerini almaya hak kazanıyorlar. Yani sınıfta kalma ve sınıf tekrarı gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Bu noktadaki en önemli unsur ise öğrencilerin derslerini veremeden mezun olamamaları. Yani orta öğretimin ilk sınıfından bir dersi kalsa dahi o dersi vermeden mezun olamıyorlar. Dolayısıyla öğrencilerin her dersten bir şekilde başarılı olmaları gerekiyor.
Avrupa’daki bu sistemin önümüzdeki süreçte Türkiye’de de uygulanması muhtemel diyebiliriz. Çünkü Türkiye genel anlamda Avrupa’yı örnek alan bir ülke. Peki sizce bu eğitim anlayışı ülkemiz için daha iyi mi olur yoksa daha kötü mü olur? Sizlerin fikri nedir? Mevcut sistem devam etmeli mi yoksa Avrupa’daki sisteme geçilmeli mi? Yorum sizin.
Bir yanıt bırakın