Sahte yorum yaptıran markaya 600 bin dolarlık para cezası

Şubat ayında ajans, Nature’s Bounty vitamin markasının üreticisi The Bountiful Company’yi tüketicileri aldatmakla suçladı. Bountiful, 2020 ile 2021 arasında Amazon’un bir özelliğini kötüye kullanarak, yeni ürünlerinden bazılarının gerçekte olduğundan daha yüksek derecelendirmeleri varmış gibi görünmesini sağladı.

Amazon’da benzer bir şey satın aldıysanız, Bountiful’ın bu oyunu sebebiyle markayla kesinlikle etkileşime girmişsinizdir. Bazı listelemeler aynı ürünün farklı “varyasyonlarını” da önerir. Örneğin, Sony marka bir kulaklık bakarken özellik kulaklığın üç farklı renkte mevcut olduğunu vurgular. Tasarım gereği, Amazon bu özelliği dar seçenekler sunacak şekilde tasarlanmıştır. Satıcılar bunu sundukları bir ürünün farklı bir renk, boyut, miktar veya tatta mevcut olduğunu göstermek için kullanır.

The Bountiful Company’nin yaptığı ise bu değildi. FTC’ye göre Bountiful, bu özelliği daha yeni ürünlere farklı formülasyonlara sahip daha eski, daha köklü ürünlerden bir destek vermek için kullandı. Ajansın aldığı bir e-postada Bountiful, yeni vitaminlerinden birini “insanların sevmediğinden” yakınıyordu, ancak “sayfaları değiştirdikleri anda satışların arttığını ve büyümeye devam ettiklerini” kaydetti.

Sahte yorum yaptıran markaya 600 bin dolarlık para cezası

Pazartesi günü FTC, Bountiful için 600.000 dolar para cezası içeren ve şirketin gelecekte bu tür taktikleri kullanmasını engelleyen bir emri oybirliğiyle onayladığını söyledi. FTC’nin Tüketiciyi Koruma Bürosu müdürü Levine, “Başka bir ürünün derecelendirmelerini veya incelemelerini ele geçirerek ürünlerinizi artırmak nispeten yeni bir taktiktir, ancak yine de tamamen eski usül bir yanlış reklamdır” dedi.

Bir Amazon sözcüsü Engadget’e “Amazon’un mağazasında dolandırıcılığa yer yok. Listeleme kötüye kullanımını önlemek için proaktif önlemlerimiz var ve mağazalarımızı sürekli izliyoruz” dedi. “Politikalarımız, olumlu eleştiriler yazılması için hediye kartları gibi teşvikler sunmak da dahil olmak üzere yorumların kötüye kullanılmasını yasaklıyor. Bu politikaları ihlal edenleri askıya alıyor, yasaklıyor ve yasal işlem başlatıyoruz ve gerçek dışı yorumları kaldırıyoruz.”

Amazon’a göre, insanların kendi pazarında görüntülediği ürünlerin “yüzde 99’undan fazlası yalnızca gerçek incelemeler içeriyor.” Sahte olduğunu düşündüğünüz bir yorum bulursanız, şirket araştırıp harekete geçebilmek için “Rapor Et” düğmesine dokunmanızı öneriyor. Sözcü, Amazon’un dolandırıcılarla mücadele etmek için FTC ve diğer icra kurumlarıyla çalışmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*