Associated Press‘e göre, blok cumartesi günü Almanya ile otomobil üreticilerinin 2035’ten sonra yeni ICE arabalarını, bu araçların yalnızca iklim nötr yakıtlarla çalışması koşuluyla satmasına izin vermek için bir anlaşma yaptı. Anlaşma, AB’nin imza niteliğindeki iklim değişikliği politikasını bozmakla tehdit eden bir anlaşmazlığı sona erdirecek. Mart ayının başında Avrupa Parlamentosu, Almanya’nın otomobil üreticilerinin desteğiyle sentetik yakıtlar için bir muafiyet olmaksızın yetkiyi desteklemeyeceğini söylemesinin ardından önerilen yasağı kanunlaştıracak bir oylamayı ertelemişti.
Avrupa Yeşil Düzeni Başkan Yardımcısı Frans Timmermans cumartesi günü Twitter’dan yaptığı açıklamada “Almanya ile gelecekte otomobillerde e-yakıt kullanımı konusunda bir anlaşmaya vardık” dedi.
“CO2 standartlarını mümkün olan en kısa sürede kabul ettirmek için çalışacağız.” Çevre grubu Greenpeace ise anlaşmayı eleştirdi. Örgüt yaptığı açıklamada, “Bu tembel uzlaşma, ulaşımda iklim korumasını baltalıyor ve Avrupa’ya zarar veriyor” dedi.
The Guardian’ın belirttiği gibi, sentetik yakıt yapmak inanılmaz derecede enerji yoğun bir iş. Ayrıca, doğrudan hava temizleme teknolojisi olmadan, e-yakıtlı arabalar neredeyse geleneksel ICE muadilleri kadar sera gazı emisyonu üretiyor. Cumartesi günkü duyurudan önce yayınlanan bir tahmine göre, sentetik yakıtlara yönelik bir kesinti, “herhangi bir ek CO2 tasarrufu sağlamadan” 2050 yılına kadar Avrupa’da kümülatif EV satışlarının 46 milyon kadar azalmasına neden olabilir. Henüz hiçbir şirketin büyük ölçekte sentetik yakıt üretmediğini de belirtmekte fayda var. Bu önemli bir nokta çünkü e-yakıtların Avrupalı sürücülerin parasını kurtarması pek mümkün değil. Transport & Environment, 2030 yılına kadar ortalama bir AB sürücüsünün arabasının deposunu sentetik yakıtla doldurmak için geleneksel gaza göre yılda 782 euro daha fazla ödeyeceğini tahmin ediyor.
Bir yanıt bırakın