YouTube çalışanlarını sıkıştırmaya devam ediyor

Alphabet İşçileri Sendikası (AWU), Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na (NLRB) YouTube ana şirketi Alphabet ve personel şirketi Cognizant’ın şubat ayından itibaren uzaktan çalışanları cezalandırmak için ani bir ofise dönüş hamlesi kullandığını iddia ederek şikayette bulundu.

Şikayete göre yöneticiler, Austin’deki sendika örgütlenme çabalarını “soğutmak” için diğer ofislere de iş gönderiyor, bu arada bir amirin işçilere üstü kapalı olarak sendika karşıtı tehditlerde bulunduğu iddia ediliyor.

İşçiler sözleşmeliyken, Alphabet ve Cognizant’ın “ortak işveren” olduğunu iddia ediyor. Eğer öyleyse, Alphabet de çalışma koşullarından sorumlu olacak ve Austin bölgesi ekibi bir sendika lehine oy kullanırsa müzakerelere katılmak zorunda kalacak.

YouTube çalışanlarını sıkıştırmaya devam ediyor

Bir Cognizant sözcüsü, Bloomberg’e yaptığı açıklamada, personelin sendikalaşma dilekçesinden önce ofise nihai dönüşün “tamamen planlı” olduğunu ve 2021 Aralık ayından bu yana çalışanlara “defalarca ve tutarlı bir şekilde” ofise dönüş politikasını anlattıklarını iddia etti. Sözcü, Austin bölgesini isteyerek terk eden ve yüz yüze çalışmaya geri dönemeyen yüklenicilerin Cognizant’taki diğer işler için de “düşünülebileceğini” söylüyor.

Bu, Alphabet ve sendika yanlısı müteahhitler arasındaki gerilimdeki ilk olay değil. 2022 baharında, Google Haritalar’da çalışan Washington eyaleti Cognizant çalışanları, iddiaya göre makul olmayan bir ofise dönüş programı nedeniyle greve gidecekleri konusunda uyardılar. Bunun üzerine Cognizant ofise dönüşleri 90 gün erteledi. Bu arada Google’da birçok kafeterya çalışanı, daha iyi koşullar ararken pandemi sırasında sessizce sendikalaştı.

Tartışma, Alphabet’in zorlu ekonomik koşullar ve düşen karlar nedeniyle dünya çapında 12.000 kişiyi işten çıkarmasının ardından geldi. Bu sayı yalnızca doğrudan çalışanları kapsamakla birlikte, istihdam maliyetlerini düşürme baskısını da yansıtıyor. Bu da, daha iyi ücret ve sosyal haklar arayan sendika yanlısı işçilerle çatışmaların artmasına yol açabilir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*