Türkiye’de yerli üretim akıllı telefon devri kısa bir süre önce start altı. Yerli üretim modeller hızla yaygınlaştıkça genel beklenti fiyatların düşmesi yönündeydi. Fakat beklenen olmadı.
Hatta üretim öncesinde bazı markalar fiyatların yüzde 30 ya da yüzde 40 oranında düşebileceğini söylüyorlardı. Lakin bu da olmadı.
Hali hazırda ülkemizde üretilen modeller de dışarıdan ithal gelen modeller kadar pahalıya satılıyor. Peki ama bu durumun temel nedeni ne? Yani yerli modellerin de ithal modeller kadar pahalıya satılmasının ardındaki asıl unsur ne?
Hemen belirtelim. Ülkemizde üretilen akıllı telefonların beklentilerin üzerinde bir etikete sahip olmasındaki asıl önemli unsur vergiler ve yükselen kur etkisi.
Yerli üretim akıllı telefonlar meğer bu yüzden pahalıymış!
Şu sıralar döviz kurlarında bir artış bekleniyor. Bu durum da üreticilerin elini kolunu bağlamış durumda. Dolayısıyla telefonların fiyatlarını sürekli değiştirmek istemeyen üreticiler de fiyatları biraz üst perdeden belirliyorlar.
Gelelim ikinci unsura. Tabi ki vergiler. Ülkemizde akıllı telefonlardan ütopik oranlarda vergiler alınıyor. Bu vergiler son dönemde iyiden iyiye artmaya başladı. Görünen o ki artış bir süre daha devam edebilir. Şu anda telefonların segmentine göre ayarlanan bir vergi seviyesi mevcut.
Yani aldığınız telefonun yurt dışı fiyatı ne kadar yüksekse Türkiye’deki vergi oranı da o kadar yüksek oluyor.
Eğer ileride Türkiye’de üretilen modellere ufak bir vergi affı gelirse durum değişebilir. Fakat şu anda böyle birşey de söz konusu değil. Bekleyip göreceğiz.
Bir yanıt bırakın