Dünya genelinde aylık 2 milyardan fazla aktif kullanıcısı olan WhatsApp, dünyanın en popüler mobil mesajlaşma uygulamalarından birisi. Ancak rakibi, Telegram’ın kurucusu, insanların sürekli güvenlik sorunlarıyla boğuşan Meta’nın programlarından uzak durması gerektiğini düşünüyor.
Perşembe günü Pavel Durov, Telegram kanalında, insanların istedikleri herhangi bir mesajlaşma uygulamasını kullanmalarını ancak WhatsApp’tan ciddi anlamda uzak durmaları gerektiğini yazdı.
Durov bu iddiasını, geçen hafta WhatsApp’ta keşfedilen ve belirli cihazlarda uzaktan kod yürütülmesine izin veren iki güvenlik sorunuyla destekliyor. Bilgisayar korsanlarının sadece bir kurbanla görüntülü arama yapması veya onlara özel hazırlanmış bir video dosyası göndermesi gerekiyor. WhatsApp, ortaya çıkan güvenlik açığından beri açıklarını gidermek için bazı güvenlik güncellemeleri yayınlamıştı.
Telegram’ın kurucusu, WhatsApp’ı en son sürüme yükseltmenin bile sizleri güvende tutmayacağını söylüyor. İddiasını genişleten Durov, 2017, 2018, 2019 ve 2020’de yakın zamanda çıkan diğer yamalarda da aynı güvenlik sorunlarının keşfedildiğini açıkladı. Ayrıca 2016’dan önce WhatsApp’ın uçtan uca şifrelemeye sahip olmadığını da belirtiyor.
Durov, “Bilgisayar korsanları, WhatsApp kullanıcılarının telefonlarındaki her şeye tam erişime (!) sahip olabilir. Her yıl WhatsApp’ta kullanıcılarının cihazlarındaki her şeyi riske atan sorunlar hakkında bilgi ediniyoruz.” diye yazdı.
Durov, bu güvenlik sorunlarının tesadüfi olmadığını, bir öncekilerin keşfedildiğini ve kaldırıldığı her seferinde yeni bir arka kapının eklenmesiyle “yerleştirilmiş arka kapılar” olduğunu söylüyor. “Dünyadaki en zengin kişi olmanızın bir önemi yok. Telefonunuzda WhatsApp yüklüyse, cihazınızda yer alan her uygulama erişilebilir oluyor.” dedi.
Bu “dünyadaki en zengin kişi” ibaresi, eskiden dünyanın en zengin kişisi olan Jeff Bezos‘a atıfta bulunuyor. Amazon kurucusunun telefonu, 2018 yılında Suudi veliaht prens Muhammed bin Salman’ın hesabından gönderildiği iddia edilen bir WhatsApp video mesajı aracılığıyla hacklenmişti.
Güvenlik açıklarına ek olarak WhatsApp, tartışmalı Facebook veri paylaşım politikası da dahil olmak üzere, kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiğine dair birçok iddiayla karşı karşıya kaldı. Ayrıca geçen yıl GDPR ihlalleri nedeniyle 267 milyon dolarlık rekor bir para cezasına çarptırıldı.
Bir yanıt bırakın