Ülkemizin uzay macerası geçtiğimiz aylarda resmen açıklanmıştı. Milli Uzay Programı kapsamında bugün ise Ay için olan planlarımız detaylandırıldı. Türkiye Uzay Ajansı ve Bursa Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle BTÜ Mimar Sinan Yerleşkesi’nde düzenlenen Mars 2050 Yaşam Alanı Fikir Yarışması’nda konuşan Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, Ay planlarından bahsetti
Serdar Hüseyin Yıldırım, 2028 yılında Ay’a gideceğimizi ve yumuşak bir iniş yapmak istediğimizi belirtti. Yıldırım konu ile ilgili olarak; “İnşallah aya da ulaşacağız. Önce 2023 sonuna kadar bir temas. Buna da açıklık getirmek istiyorum. Bizim nihai misyonumuz, 2028 sonuna kadar aya yumuşak iniş yapmak ve bir araç indirmek. Bir gezen araç ve bilimsel çalışma çerçevesinde oradan birtakım verileri toplayıp ülkemize ulaştırmak. Bu, Türkiye için çok devrim niteliğinde bir şeydir. Tüm misyon, zor zincir halkalarından oluşuyor. Bu halkaların hiçbiri tek tek yapılmamış, hatta denenmemiş şeyler. Dolayısıyla bu zinciri tamamladığınızda büyük bir risk ortaya çıkıyor. 2028 yılına ne kadar hazırlanırsak hazırlanalım bir yerde bir sıkıntıyla karşılaştığımızda misyonun yarım kalma ihtimali yüksek olacak. Bunun için ara misyon koymak istedik. 2023, Cumhuriyetimizin 100. yılı olduğu için önemli bir yıl. O senede bayrağımızı aya ulaştırmak güzel bir sembolik mana taşır ama bizim hedefimiz orada, uzayda bir motor ateşlemek. Kendi roket motorumuzu uzayda ateşlemek. Bunu ateşlediğimiz zaman zaten dünyadaki ilk 7 ülkenin arasına giriyoruz. Bunu yapabilen çok az sayıda ülke var.” açıklamasında bulundu.
2023 sonuna kadar uzay ile olan maceramızı netleştireceğiz daha sonra da Ay için çalışmalara başlayacağız. Bu proje için daha önce astronot alımlarının başlayacağını sizlere aktarmıştık. 2021 yılının ikinci yarısından sonra bu çalışmalara hız verilecek ve rotamızı resmi olarak Ay’a çevirmiş olacağız.
SpaceX‘in kurucusu Elon Musk ile yakın temas halinde olan devletimiz muhtemelen bu süreçte SpaceX ile bir anlaşma yapabilir. Ancak bunun için henüz resmi bir açıklamanın olmadığını belirtelim.
Peki, siz uzay maceramız hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Ay’a gerçekten de Türk astronot gönderebilir miyiz?
Bir yanıt bırakın