Elektrikli arabalar otomobil pazarında gün geçtikçe yerini daha da güçlendirmeye devam ediyor. Esasen bir batarya ile çalışan bu araçlar ekolojik dengenin de öncülüğünü yapıyorlar. Ancak fosil yakıttan yenilenebilir enerjiye geçmek zaman alıyor. Bu nedenle şirketler hibrit araçlarla bir geçiş dönemi oluşturuyorlar.
Bu şirketlerden biri olan Toyota’nın hidrojenle çalışan Mirai‘si, yakıt hücreli elektrikli araçlarla (FCEV’ ler) yarışa ortak oluyor. Araç Güney Kaliforniya’da 2200 km’lik bir yolculuğu tamamladı. Yakıt ikmali yapmadan yakıt hücreli bir araçla kat edilen en uzun mesafe için Guinness Dünya Rekoru‘na girdi.
Toyota Mirai Tüm Rekorları Kırdı!
Hidrojen yakıt hücresi teknolojisinde bir tankta depolanan hidrojen, yakıt hücrelerine iletiliyor. Yakıt hücresinde buluşturulan hidrojen ile oksijenin tepkimeye girmesi sağlanıyor. Ortaya elektrik ve su buharı çıkıyor. Elektrik, rotor adı verilen elektrikli motora gönderiliyor ve aracın hareket etmesi sağlanıyor. Kısacası genel olarak Toyota hidrojenli araba sistemlerinde kullanılan teknolojiden yararlanıyor.
Rekor denemesi 23 Ağustos‘ta gerçekleşti. Bu rekor yolculuğu iki gün sürdü. Yakıt deposu beş dakika içinde dolduruldu. 2021 Mirai‘nin tankı, Kaliforniya’daki Toyota Teknik Merkezi’nden ayrılmadan önce Guinness Dünya Rekorları yetkililerinin gözetiminde mühürlendi ve ekstra yakıt sağlanmadı.
Toyota, menzil performansını uygun bakım, ince ayarlı lastik basıncı ve hipermiling sürüş tekniklerinin bir kombinasyonuna bağlıyor. Toyota Motor Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Bob Carte; “Portföyümüzde büyüyen sıfır emisyonlu araçlardan sadece biri olan bu heyecan verici teknolojinin lideri olmaktan gurur duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.
Bir yanıt bırakın