Endonezya hükümeti, geçtiğimiz aylarda dünya genelinden çokça tepki çeken bir yasayı meclisten geçirerek uygulamaya koymuştu. MR5 adı verilen bu yasa kapsamında, ülke genelinde hizmet veren bütün çevrimiçi şirketler, kullanıcılarına ilişkin bilgilerin hükümet tarafından erişilebilmesine müsaade etmek zorunda. Bunun yanında, bu türden faaliyette bulunan bütün platformların hükümet tarafından oluşturulan veri tabanına kayıt olmaları da zorunlu hale getirildi.
Yasanın ön gördüğü gereklilikler bunlarla da sınırlı değil. Ayrıca hükümet tarafından kamu düzenini bozduğu düşünülen içeriklerin, servis sağlayıcılarına bildirilmesi halinde, bu içeriklerin 4 saat içerisinde ilgili mecralardan kaldırılması gerektiği de yeni yasayla birlikte gelen kurallardan biri.
Steam ve Epic Games’e anlamsız yasak! Sebebi neydi ki?
Hükümet, ülke genelinde hizmet veren şirketlere yeni yasa için kendilerini hazırlamaları ve lisans başvurusunda bulunmaları için 27 Temmuz’a kadar süre vermişti. Google, Facebook, Apple, Microsoft, Amazon, TikTok, Twitter, Spotify, Netflix gibi teknoloji devleri gerekli hazırlıkları yaparak başvurularını yaparlarken, kullanıcı verilerini paylaşmak istemeyen PayPal, Steam, Yahoo, Origin gibi platformlar ise tamamen yasaklandı.
Bugünden itibaren Endonezyalı kullanıcıları, adı geçen bu servislerin hiç birini ülke sınırları içerisinde kullanamayacaklar. Her ne kadar Yahoo ve Steam gibi servisler son derece önemli olsa da, Endonezyalı internet kullanıcılarının canını en çok sıkan PayPal’ın yasaklanması oldu. Öyle ki yazılım dünyasında freelance olarak çalışan Endonezyalı sayısı hiç de az değil ve bu yazılımcıların ödeme alma amacıyla ilk tercih ettikleri isim genelde PayPal oluyordu.
Bir yanıt bırakın