54 sağlıklı ve enfekte kişinin ölüm sonrası yapılan beyin analizine göre, şiddetli COVID-19 insan beyninde yaşlılığa neden oluyor. Harvard Üniversitesi’nden halk sağlığı bilimcisi Jonathan Lee, “COVID-19’dan ölen hastaların beyin dokusundaki gen ekspresyonunun, enfekte olmayan 71 yaş ve üstü bireylerinkine çok benzediğini gözlemledik” diyor.
Yirmili yaşlarının başından seksenli yaşlarının ortalarına kadar olan insanlardan oluşan örneklem, şiddetli COVID-19 geçirmiş 21 kişi, tek bir asemptomatik birey ve koronavirüs bulaşmamış 22 kişiden oluşuyor. Araştırmacılar ayrıca sonuçlarını, Alzheimer hastalığı olan enfekte olmayan bir bireyle ve hastaneye yatış veya ventilatör tedavisi olan enfekte olmayan başka bir 9 kişilik grupla karşılaştırdılar. Numuneleri üzerinde RNA dizileme teknolojisini kullanan bilim adamları, şiddetli COVID-19’a sahip olanların yaşlanmayla ilişkili zenginleştirilmiş genetik ifade modelleri gösterdiğini buldular. Enfekte bireylerin beyinleri, gerçek yaşlarına bakılmaksızın, kontrol grubundaki yaşlı bireylere daha çok benziyordu.
Araştırmacılar, “Analizlerimiz beyindeki doğal yaşlanmayla birlikte değişen birçok biyolojik yolun şiddetli COVID-19’da da değiştiğini gösteriyor.” dedi.
Yeni koronavirüs SARS-CoV-2 küresel ölçekte insanları enfekte etmeye başladığından beri, bilim adamları olası uzun vadeli sonuçlardan korkuyorlardı. Beynin hasar görmesi en sorunlu sonuçlardan biridir. Şiddetli COVID-19 vakaları genellikle beyin sisi, hafıza kaybı, inme, deliryum veya koma ile ilişkilidir. 2020 yılının Ekim ayında, COVID-19 hastalarında yapılan ilk beyin taramaları, nörolojik rahatsızlık ve bozulmanın endişe verici belirtilerini ortaya çıkardı. Daha sonra yapılan araştırmalar, hafif COVID-19’un bile beyni etkileyebileceğini buldu. Mevcut çalışmanın sonucunda COVID-19’un yaklaşık 20 yıllık yaşlanmaya eşdeğer olduğu ortaya çıkarken, bu ve benzeri değişikliklerin beyin üzerinde etkilerinin ne kadar süreceği henüz net değil. Bu nedenle gelecekteki COVID-19 enfeksiyonlarından elinizden geldiğince kaçınmak oldukça iyi bir fikir.
Bir yanıt bırakın