İnsan yapımı en eski seramik ürünler ise kendiliğinden ya da silika gibi farklı malzemelerle birleştirilmiş, ateşle sertleşmesi sağlanmış ve sinterlenmiş olan seramik çömlekler ya da kilden imal edilmiş figürinlerdi. Sonraki aşamalarda ise seramikler, renkli yüzeyler oluşturma, camsı kullanım aracılığıyla gözeneklilik yapısını azalma ve pürüzsüz olma gibi amaçlarla sırlanmış, pişirilmiştir.
Bugün seramik teknolojisinin ulaştığı noktada ise seramikler; yerli, inşaat ve endüstriyel ürünlere ek olarak çok farklı seramik sanatlarına da dahil olmuştur. 20. yüzyıl itibariyle yarı iletken ürünler gibi ileri teknoloji seramik mühendisliği sahasında kullanılmak amaçlı olarak yeni seramik malzemeler tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Tüm bu gelişimler sonucunda seramiklerin hayat verdiği pek çok ürün, aksesuar, yapı ve materyal ortaya çıkmış durumdadır. İnşaat sahasında da kendine büyük bir kullanım alanı bulan seramikler; farklı yapısal özellikler barındırmak suretiyle yer ve duvar seramik modelleri olarak ayrılmaktadır. Evlere ve farklı yapılara, iç ve dış mekânda kaplama uygulaması sunan duvar seramik modellerinin temeli de bu gelişimlerin ürünüdür.
Seramik Teknolojisinin Gücü
Seramik teknolojisi ve mühendisliğinin gelişmesi, seramik ürünlerin insan hayatındaki rolünü, etki ve gücünü artırmıştır. Bugün seramikler, estetik ve teknik tüm yapısal özellikleri ile günlük yaşamın bir malzemesi halindedir. Gelişim gücüne bakılacak olursak da gelecek dönemlerde ütopik işlevlerini ortaya koyabilecek bir anlatım ve tasarım biçimine kavuşacaktır.
Seramik teknolojisi kapsamına giren bütün aşamaların başlama evresi, gerçekte ateşin kullanım evresine ve alanlarına; bu suretle seramiklerin pişirilmek amaçlı olarak yakılmasına dayanmaktadır. Sonrasında seramik arkeometresinin dâhil olmasıyla beraber seramik malzemelerin doku ve kesitlerinde mineralojik, fiziksel ve kimyasal incelemelerin bir neticesi olarak üretim koşulları saptanabilir olmuştur. Bu gelişimlerle beraber bugünkü geniş kullanım alanlarına erişmiş olan seramikler, insan hayatının yaşam alanlarındaki gücünü yadsınamaz şekilde gösterir.
Seramik Teknolojisinin Gelişimiyle Ortaya Çıkan Duvar Seramik Modelleri
Duvar seramikleri, seramik teknolojisinin bir ürünü olarak iç ve dış mekân uygulama ve tasarımlarında yer alır. Bu noktada hem iç mekân kaplamalarında hem de dış mekân kaplamalarında olmazsa olmaz tasarım ve yapı ürünlerindendir. Yaratıcılık, dayanıklılık, estetik, dekoratiflik gibi nüanslarıyla da farklı duvar seramik modelleri üretimine geçilmiştir. Farklı yaşam alanlarında kullanılan duvar seramik modellerinin teknik ve yapısal özellikleri ile ilgili veriler şu şekildedir;
- Mekânların duvarlarında kaplama ürünü olarak geliştirilmiş duvar seramikleri, özel dekorasyon materyalleriyle bütünleştirilerek de kullanıma uygun teknik yapıdadır.
- Teknolojide katedilen gelişimlerle farklı yüzey, renk, ebat ve marka seçenekleri oluşturulmuştur.
- Mutfak, balkon, banyo gibi ev vb. yapıların değişik yaşam alanlarında kullanılabilmektedir.
- Mutfak duvar seramikleri sınıfı modelleri; parlak, 3 boyutlu, saten, sırlı gibi farklı yüzeylerdeki malzemelerde çeşitlenerek üretilir. Banyo duvar seramikleri sınıfı modelleri; farklı yüzeylerde ısı, nem, su ve basınca dayanıklı malzemelerde çeşitlenerek üretilir. Balkon duvar seramikleri ise iklim ve hava şartlarına dayanıklılık hesabı öncelikli tutulup tuğla desenli, taş desenli vb. tasarımlarda çeşitlenerek modellenmektedir.
İç ve Dış Mekân Duvar Seramik Teknolojisi Kullanım Alanları
Seramik teknolojisi, iç ve dış mekân tasarımlarında oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu noktada gerek iç gerekse dış mekânlarda kullanılan duvar seramiği uygulamaları; bir mekânın temelde mihenk taşını oluşturur. Buna göre iç mekân seramik teknolojisi ve dış mekân seramik teknolojisi ile ilgili genel-geçer veriler şu şekildedir;
- İç Mekân Seramik Teknolojisi:
-İç mekân kullanım alanları içerisinde banyo, mutfak, tuvalet, antre vb. yaşam alanları yer alır.
-Özellikle mutfak, tuvalet ve banyo kullanımlarında (su, ısı, nem, basınç vb. durumlara) dayanıklılık, (kir, leke tutma vb. durumlara karşı) kolay temizlenebilir özellikleri ile geliştirilmiştir.
-Bununla beraber kaymaz modellerin üretimi ile ıslak zeminde düşme, kayma vb. risklere karşı çözüm sunulmuştur.
-Estetik amaca hizmet etmesi açısından da farklı renk, motif, desen vb. formlarda seramik üretim teknolojisine yön verilmiştir.
- Dış Mekân Seramik Teknolojisi:
-Dış mekân kullanım alanları içerisinde bahçe, teras, balkon vb. yaşam alanları yer alır.
-Bahçe ya da balkon gibi dekorasyonlara uyumlu olabilecek ebat ve ölçülerde bu duvar seramikleri modellenmiştir.
-Dış cephe karoları, rutubet, nem gibi problemlere çözüm sunabilecek malzemelerden üretilmiştir.
-Bununla beraber darbe ve sık kullanıma maruz kalabileceği için aşınmaz yapısal özelliklerde geliştirilmektedir.
-Geometrik desenler, minimal desenler ve natural dokulu desenler gibi tasarımlarla estetik amaca da hizmet edebilecek formlarda üretim teknolojisine yön verilmiştir.
Bir yanıt bırakın