İçindekiler
Sayfa içi SEO, arama motoru optimizasyonu için hayati öneme sahiptir, çünkü Google’ın internet sitenizdeki her bir içeriğin neyle ilgili olduğunu anlamasına yardımcı olur. Google içeriğinizi ne kadar iyi anlarsa, aramada o kadar üst sıralarda yer alırsınız, bu da daha fazla organik trafik, dönüşüm ve gelir anlamına gelir. Daha da iyisi, doğru yapıldığında sayfa içi SEO kullanıcı deneyimini de büyük ölçüde geliştirir. Sizin için hazırladığımız bu adım adım on-site SEO rehberimizde uygulamanız gereken en önemli sayfa için optimizasyon uygulamalarını ve bunların genel SEO stratejiniz için neden kritik olduğunu açıklayacağız.
On-Site SEO Nedir?
Sayfa içi SEO (veya site içi SEO), organik trafiği artırmak için belirli anahtar kelimelere göre internet sayfalarını arama motorlarında daha üst sıralarda yer alacak şekilde optimize etme sürecidir. Title etiketleri, başlıklar ve içerik gibi sayfa düzeyindeki öğelerin yanı sıra belirli bir anahtar kelime grubuyla arama amacını hizalamayı içerir.
Teknik SEO ve Sayfa İçi SEO Arasındaki İlişki
Bazı SEO uzmanları, sayfa içi SEO ve teknik SEO terimlerini birbirinin yerine kullanır; ancak yine de bu iki konuyu birbirinden ayrı tutmakta fayda var. Teknik SEO, sayfa hızı ve site hızı, yinelenen içerik, site yapısı, tarama ve dizine ekleme gibi konuları ele alır. Başka bir deyişle, teknik optimizasyon tüm web sitenize odaklanırken, sayfa içi optimizasyon belirli URL’lere odaklanır. Ayrıca, bağlantı kurma ve markadan bahsetme gibi web sitenizin dışında gerçekleşen her şeyi içeren sayfa dışı SEO (off-site SEO) da vardır.
Sayfa İçi SEO Neden Önemli?
Google, arama algoritmasını sürekli olarak geliştirmektedir. Sadece 2021 yılında 800,000 üzerinde deney gerçekleştirmiş ve algoritmasını 5000’den fazla kez değiştirmiş. Ve yine de, sürekli iyileştirmelerine rağmen, algoritmalar hiçbir zaman mükemmel değil. Google’ın yeni içeriği anlama konusunda hâlâ yardıma ihtiyacı var. İşte burada sayfa içi arama motoru optimizasyonu devreye giriyor. Neyse ki, sayfa içi SEO stratejisi, bazılarının sandığı kadar zor değil. Gerçek şu ki, ilgilenmeniz gereken yalnızca birkaç sıralama faktörü var. En büyük önceliğiniz, içeriği yalnızca botlar için optimize etmekten ziyade, olağanüstü bir kullanıcı deneyimi yaratmak olmalıdır. Bunu akılda tutarak, en iyi sayfa içi SEO en iyi uygulamalarına gelin, birlikte bakalım.
URL’ler
Google, URL’lerin bir sayfanın ne hakkında olduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu açıkça belirtti. Peki, URL’lerinizi nasıl optimize edersiniz? Adım adım bakalım:
- Anahtar kelime ekleyin: Arama motorlarının ve kullanıcıların sayfa içeriğini anlamasına yardımcı olmak için birincil anahtar kelimenizi URL’nize ekleyin.
- Sayfa amacını düşünün: Ana anahtar kelimelere ek olarak, bir sayfanın amacını veya niyetini iletmeye yardımcı olacak açıklayıcı kelimeler kullanın.
- Gerçek kelimeler kullanın: Bazı içerik yönetim sistemlerinin pompaladığı sayılar ve karakterler yerine URL’nizde gerçek kelimeler kullanın.
- Kısa ve öz olun: URL yapınızı kısa ve arama motorlarının anlaması için kolay tutun. Ayrıca, Google genellikle arama sonuçlarında URL’leri gösterir. Bir sayfa URL’si, rastgele harflerden ve rakamlardan oluşan uzun bir dizeyse, bu, kullanıcıların sayfanızı anlamasına yardımcı olmaz. Sayfanızın amacını ne kadar iyi anlarlarsa, arama sonucunu tıklama olasılıkları o kadar artar.
- Sözcükler arasında tire kullanın: Tireler, URL’leri daha okunaklı hale getirir. Örneğin, bir sayfa kahve çekirdeği öğütücülerle ilgiliyse, www.sirketiniz.com/kahve-cekirdegi-ogutuculeri URL’sini kullanın.
Başlık Etiketleri ve Meta Açıklamalar
Meta etiketler, özellikle sayfa başlıkları olmak üzere en önemli sayfa SEO faktörlerinden biridir. Her sayfanın, arama sonuçlarında başlık olarak görünen bir başlık etiketi vardır. Meta açıklama, arama sonuçlarında başlığın altında görünen sayfanın kısa bir özetidir. Her ikisi de arama motorlarının ve kullanıcıların bir sayfanın amacını anlamasına yardımcı olmak için önemlidir. Başlık etiketi, doğrudan bir sayfa SEO sıralama faktörü iken, meta açıklamalar değildir. Hem başlık hem de meta açıklama, bir kişinin arama sonuçlarında bir listeye gerçekten tıklayıp tıklamamasında önemli bir rol oynar. Hem başlık hem de meta açıklama optimize edildiğinde tıklama oranı artar, bu da daha fazla trafik elde ettiğiniz anlamına gelir. Peki metatag’lerde sayfa için SEO nasıl yapılır? Burada atmanız gereken ilk adım, başlığınıza ve meta açıklamanıza bakmak ve aşağıdaki adımları takip etmek olmalıdır:
- Birincil anahtar kelimenizi başlığın başlangıcına yakın bir yere, hatta mümkünse en başa yerleştirin.
- Arama sonuçlarında kesilmemesi için başlığı 55 veya 60 karakter civarında tutun. Yoast gibi WordPress eklentileri, meta etiketlerinizin çok uzun olup olmadığını size söyleyebilir.
- Başlık etiketlerinizde tüm kelimeleri hepsi büyük harf olacak şekilde yazmaktan kaçının; onun yerine baş harfleri büyük title’lar tercih edin.
- Google’ın yinelenen sayfalarınız olduğunu düşünmemesi için her sayfaya benzersiz bir başlık verin.
- Kullanıcıların tıklamak isteyeceği net, ilgi çekici başlıklar yazın.
- Birincil anahtar kelimenizi meta açıklamanıza ekleyin. Birisi o anahtar kelimeyi aradığında, Google arama sonuçlarında onu koyu yapar.
- Meta açıklamayı 155 karaktere kadar tutun.
- Meta açıklamanızı, sayfayı doğru bir şekilde tanımlayacak şekilde oluşturun. Buna bir reklam gibi davranın ve insanların tıklamaya mecbur kalmaları için bunu kelimelerle ifade edin.
Yapılandırılmış Veri (Şema)
Yapılandırılmış veriler veya şema, Google’ın içeriğinizi daha da iyi anlamasına yardımcı olur, bu nedenle sayfa içi SEO denetiminizin çok önemli bir parçası olmalıdır. Örneğin, fiyatlar, stok durumu, derecelendirmeler vb. şeyler içeren bir ürün sayfanız olduğunu varsayalım. Bu bilgileri HTML’de belirli bir şekilde yapılandırmazsanız, Google bunu anlayamaz.
Yapılandırılmış Veri Türleri Nelerdir?
Yapılandırılmış veriler, Google’ın içeriği anlamasına yardımcı olan, sayfalarınıza koyduğunuz belirli sayfa içi SEO kodlarıdır. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çok çeşitli şeyler için belirli yapılandırılmış veri biçimleri vardır:
- Kitaplar
- Makaleler
- Filmler
- Dersler ve Kurslar
- Derecelendirmeler
- Olaylar
- Yerel İşletme Bilgileri
- Yıldız Derecelendirmeleri
- Tarifler
- İş İlanları
Google genellikle yapılandırılmış verileri doğrudan arama sonuçlarına dahil eder ve bunu “zengin bir snippet” olarak gösterir. Zengin snippet‘e sahip olmak, birinin sonucunuza tıklama şansını artırır.
Yapılandırılmış Veri Araçları Nelerdir?
Semrush ve Ahrefs gibi anahtar kelime araştırma araçları, Google arama motoru sonuç sayfalarını analiz eder ve bir hedef anahtar kelime için tüm SERP özelliklerini görüntüler. Bu, bu özellikleri göstermek için hangi tür verileri uygulamanız gerektiğini belirlemenize yardımcı olur. Yapılandırılmış verileri uygulamanın en basit yolu, Google’ın Yapılandırılmış Veri İşaretleme Yardımcısı’nı kullanmaktır. Bir sayfanın URL’sini girin ve Google, yapılandırılmış veri ekleme sürecinde size yol gösterecektir. Ardından, Google’ın Yapılandırılmış Veri Test Aracını kullanarak yapılandırılmış verileri test edebilirsiniz. İşiniz bittiğinde, güncellenmiş bilgileri kendi sitenize kopyalamanız yeterlidir. Lumar ve Screaming Frog gibi web sitesi tarayıcıları, web sitesindeki yapılandırılmış verileri ortaya çıkarabilir. Kendi sitenizi tarıyorsanız, araçlar hata ayıklamak için de kullanışlıdır. Bir rakibin sitesini tarıyorsanız, bu, rakibinizin kullandığı her şeyi görmenin harika bir yoludur.
Hx Başlıkları
Sayfalarınızda birden çok başlık (H1 etiketi, H2, H3 vb.) kullanmak SEO’ya çeşitli şekillerde yardımcı olur. İlk olarak, kullanıcıların içeriğinizi okumasını çok daha kolay hale getirir. Ziyaretçiler bir sayfada bir metin duvarı ile karşılaşırsa, onu okumak isteme olasılıkları çok daha düşüktür ve genellikle sayfayı terk ederler. Birden çok başlık, kullanıcıların içeriği hızlı bir şekilde kavramasına yardımcı olur ve bu da genel kullanıcı deneyimini geliştirir (Google için önemli bir faktör). İkinci olarak, alt başlıklar Google’ın bir sayfanın içeriğini anlamasına yardımcı olur. Başlıkları oluştururken, birincil anahtar kelimenizi en az bir veya iki H2 başlığında kullandığınızdan emin olun. Bağlamsal olarak mantıklıysa, birincil anahtar kelimeyi H3’e veya diğer başlıklara tekrar ekleyin.
SEO Metin Yazarlığı
Metin üretimi, sayfa içi SEO çabalarınızı güçlendirebilir. Açılış sayfalarınız için harika içeriğe yatırım yaptığınızda, kullanıcılar daha fazla etkileşime girecektir. SEO metin yazarlığı en iyi uygulamalarının yalnızca arama motorları için iyi olmadığını bilmek önemlidir. Bu uygulamalar ayrıca kullanıcılar için içerik pazarlamanızı geliştirirler. İçerik hazırlama konusundaki kapsamlı rehberimize Google EAT Kriterlerine Göre Başarılı Bir İçeriK Nasıl Hazırlanır yazımızdan ulaşabilirsiniz. En iyi blog yazarları SEO uyumlu metin yazımı konusunda uzmandır ve kullandıkları teknikler şunlardır:
- Kısa ve etkileyici girişler yazın. Sorunu ve çözümünüzü açıkça ifade edin.
- Uzun cümlelerden ve paragraflardan kaçının. Ancak, paragraf kullanmayı tamamen de bırakmayın, yoksa içeriğiniz düzgün bir şekilde akmaz.
- 300 kelimeden uzun olan bölümleri alt başlıklarla ayırın.
- Hedef SEO anahtar kelimesini sayfa boyunca doğal olarak içeriğe dahil edin, varyasyonlarını ve aranma hacmi yüksek diğer alternatiflerini de ekleyin.
- İçeriği arama amacı ile hizalayın.
- Her zaman okuyucularınız için yazın.
- İnsanların sayfada aşağı doğru ilerlemesini sağlamak için “bucket brigades” denen zincirleme ifadeler kullanın. Bu zincirler, metninize konuşma değeri katan köprü ifadeleridir. “İşte bu yüzden…”, “Hiç şüphesiz ki…, “Ama bu hikayenin sadece bir parçası…” veya “Görünüşe göre” gibi ifadeler, akla gelen ilkler arasında.
- Okuyucuların ilgisini çekmek için hikayeleri ve duyguları birleştirin.
Hedef Anahtar Kelimeyi Erken Kullanma
Genel olarak konuşursak, hedef anahtar kelimenizi ilk 100 kelime içinde kullanmaya çalışmalısınız. Bu, Google’a sayfanızın ana konusunun bu olduğunu bildirir ve ayrıca kullanıcılara doğru yerde olduklarını söyler. İnsanların internette nasıl arama yaptığını düşünün. Bir arama sonucunu tıklarlar, sayfayı hızlıca tararlar ve ardından sayfanın alakalı olduğunu düşünmezlerse ayrılırlar. Hedef anahtar kelimenizi içeren ilgi çekici tanıtımlar oluşturmak, kullanıcıların hızla bounce etmesini engeller.
Anahtar Kelime Yoğunluğu
Anahtar kelime yoğunluğu, bir web sayfasında belirli bir anahtar kelimeyi ne sıklıkta kullandığınızı ifade eder. Bir sayfada 100 kelime varsa ve hedef anahtar kelimenizi beş kez kullanırsanız, anahtar kelime yoğunluğunuz %5’tir. Anahtar kelime yoğunluğu hakkında kesin bir sayfa içi SEO kuralı yoktur. Ancak, içeriğiniz boyunca hedef anahtar kelimeleri doğal olarak kullanmalısınız. Bir arama terimi için en üst sıradaki içerikle uyumlu olan optimal bir anahtar kelime yoğunluğunu hedefleyin. Birincil anahtar kelimenize ek olarak, sayfanızın sıralamasına yardımcı olabilecek diğer alakalı anahtar kelimeleri, eşanlamlıları veya long-tail anahtar kelimeleri ekleyin. Bunlar, Google’ın gizli anlamsal indeksleme (LSI) anahtar kelimeleri ile aynı değildir. Bunun yerine, yalnızca konunuzla ilgili bağlam oluşturmanıza yardımcı olan arama sorgularıdır.
Arama Amacını Karşılayan Sayfa İçeriği
Google, kullanıcılara arama amaçlarını karşılayan yüksek kaliteli içerik göstermek istiyor. Başka bir deyişle, bir araştırmacının problemini tamamen ve verimli bir şekilde çözmeyi hedefliyor. Bir çatı itibariyle baktığımızda dört tür arama amacı vardır:
- Bilgilendirici: Arayanlar bilgi arar.
- Gezinme: Kullanıcılar belirli bir web sitesini veya sayfayı ziyaret etmek ister.
- Ticari: Arama yapanlar, bir satın alma işlemi gerçekleştirmeden önce ürünleri veya hizmetleri karşılaştırmak ister.
- İşlemsel: Kullanıcılar aktif olarak bir şeyler satın almak ister.
Belirli bir anahtar kelimenin arkasındaki amacı anlamanın basit bir yolu, sorgu için sonuçların ilk sayfasına bakmaktır. “Nasıl yapılır”, “…yapmanın yolları” veya “Yöntemler” gibi sözcükleri içeren başlıklar, bilgi amaçlı arama amacını belirtir. Alternatif olarak, “en iyi” gibi kelimeler genellikle gezinme amacını ortaya çıkarken “modelleri” ve “fiyatları” ibareleri ile sonlanan aramalar çok yüksek ihtimalle ticari bir amaç güder.
Ardından, amacı karşılayan içerikler oluşturmanız gerekir. Bilgi vermek istiyorsanız, mümkün olduğunca alakalı bir içerik sağlayın. Konuyu iyice ele alın, sık sorulan soruları yanıtlayın ve kullanıcının sorunu anlamasına yardımcı olun. Amaç ticari ise, arama yapanlara bilinçli bir satın alma kararı vermeleri için ihtiyaç duydukları bilgileri sunun. Bu, ürün incelemelerini, fiyatlandırmayı, karşılaştırmaları, fotoğrafları, SSS’yi vb. içerebilir. Amaç işlemse, ürünlerin Google Alışveriş bandında gösterilebilmesi için sayfalarınızın yapılandırılmış verilerle optimize edildiğinden emin olun. Ayrıca sayfa başlığınızda indirimler, ürün kalitesi, farklı seçenekler gibi belirli satış noktalarını da vurgulayabilirsiniz.
Okunabilir Metinler
Okunabilirlik doğrudan bir sıralama faktörü olmasa da, yine de sayfa içi SEO sürecinizin bir parçası olmalıdır. Bunun nedeni, okunabilir metnin Google ve kullanıcılar tarafından sindirilmesinin daha kolay olmasıdır, bu da sonuç olarak SEO’ya olumlu yansır. Metninizin okunması zorsa, hemen çıkma oranınız yüksek olabilir, bu da dönüşümlerinizi ve gelirinizi azaltır. Metninizi okunabilir hale getirmek için:
- Sayfayı gözden geçirilebilir hale getirin. İçeriğinizi kolayca sindirilebilir parçalara ayırın.
- Birden çok başlık ve alt başlık kullanın.
- Büyük metin duvarlarından kaçınmak için çok sayıda paragraf ve paragrafları bölecek görseller kullanın.
- Listeleri madde işaretlerine ayırın.
- Destekleyici görselleri ve infografik, tablo ya da ürün fotoğrafları gibi diğer imajları içeriğinize dahil edin.
- Açık, eyleme geçirilebilir cümleler kullanın.
- Çoğu kişi web sayfası içeriğinize mobil cihazlardan erişecektir, bu nedenle içeriğin responsive olarak da okunabilir olmasına odaklanın.
İç Bağlantılar (İç Linkleme)
Dahili bağlantı, sayfa içi SEO için önemlidir çünkü Google’ın sitenizdeki sayfalar arasındaki ilişkiyi anlamasına yardımcı olur. Kapsamlı bir dahili bağlantı çerçevesi, bir konudaki kapsama derinliğinizin yanı sıra bağlamı ve alaka düzeyini güçlendirir. Dahili bağlantılar kullanıcı deneyimi için de harikadır. İnsanların ek blog gönderileri veya değerli bir vaka çalışması gibi daha fazla içeriğinizi keşfetmesine yardımcı olurlar. Güçlü bir dahili bağlantı stratejisi aynı zamanda hemen çıkma oranınızı düşürmenin ve dönüşüm oranı ve ortalama oturum süresi gibi diğer Google Analytics ölçümlerini iyileştirmenin harika bir yoludur. Sayfa içi SEO söz konusu olduğunda, sitenizdeki diğer ilgili sayfalara ekleme yapmanız oldukça mühimdir. Ana sayfanız gibi yetkili sayfalardan bağlantı vermek özellikle önemlidir. Dahili bağlantılarınız için kısa, açıklayıcı, anahtar kelime odaklı bağlantı metni kullanın. İçeriğinizin en alakalı bölümlerinden konuyu kapsayan diğer sayfalara bağlantı vermek de önemli bir uygulamadır. Backlink bağlantılarından farklı olarak, dahili bağlantılar web sitenizin otoritesini artırmaz çünkü bunları kendiniz ekleyebilirsiniz. Bunun yerine, web sitenizdeki backlinklerden mevcut otoriteyi ve alaka düzeyini yönlendirirler.
Dış Bağlantılar (Dış Linkleme)
Dış bağlantılar doğrudan bir sıralama faktörü değildir, bu nedenle güvenilir web sitelerine bağlantı vermek, sayfa SEO sıralamalarınızı yükseltmez. Bununla birlikte, kaynaklarınızdan bağlantılarla alıntı yapmak, kullanıcılar için önemli bir güven oluşturur. Bu nedenle, özellikle birinden alıntı yaparken veya bir istatistiğe atıfta bulunurken, gerektiğinde harici bağlantılar eklemek en iyi uygulamadır.
Görsel Optimizasyonu
Görsellerin de SEO için optimize edilmesi gerekir. Onlara kısa çizgilerle ayrılmış sözcüklerle açıklayıcı, Türkçe karakter içermeyen dosya adları vererek başlayın. Ardından, görüntünün kalitesini korurken dosya boyutunu hızla yüklenecek şekilde optimize edin. Örneğin siteniz sürekli olarak 400 kb’nin üzerinde resimlerle doluysa, sayfa yükleme süreniz olumsuz etkilenir ve bu, Google’da üst sıralarda yer alma yeteneğinize zarar verir. TinyPNG, ImageOptim veya WP Smush gibi bir araç, görüntü optimizasyon sürecini kolaylaştırır. Son olarak, uygun anahtar kelimeyle birlikte görsel alt etiketlerine metin ekleyin. Alternatif metin, arama motorlarının görseli anlamasına yardımcı olur.
Sayfa İçi SEO Hakkında Ne Öğrendik?
Takip etmeniz gereken en kritik sayfa içi SEO tekniklerini hemen özetleyelim:
- Kısa, açıklayıcı sayfa URL’leri kullanın
- Başlık etiketlerini optimize edin
- Etkileyici meta açıklamalar yazın
- Yapılandırılmış verileri uygulayın
- Başlıkları optimize edin
- SEO metin yazarlığı en iyi uygulamalarını uygulayın
- Hedef anahtar kelimeyi ilk 100 kelime içinde kullanın
- Uygun bir anahtar kelime yoğunluğunu koruyun
- Kullanıcı amacını karşılayan içerik oluşturun
- Okunabilir metinler yazın
- Hem iç hem de dış bağlantılar ekleyin
- Görselleri optimize edin
Unutmayın, sayfa içi SEO çok önemlidir. Web sayfalarınızı bu unsurları göz önünde bulundurarak onları geliştirerek çok daha iyi organik arama motoru sıralamalarına giden yolda kritik adımlar atabilirsiniz!
Pillar Content Nedir? İçerik Stratejisi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımızı incelediniz mi?
Bir yanıt bırakın