NASA’nın güneşi incelemek için kullandığı hizmet dışı kalmış bir uydu, önümüzdeki birkaç gün içerisinde yörüngeden kopacak. Dünya’ya doğru düşecek olan bu uyduyu özel kılan ise ne zaman ve nereye düşeceğini NASA’nın dahi bilmiyor olması. Uydu eğer ülkemizden görünebilecek bir yere düşerse gökyüzünde muhteşem bir ışık gösterisi sunabilir.
Bahçenizde uydu düşerse zengin olabilirsiniz
Reuven Ramaty Yüksek Enerjili Güneş Spektroskopik Görüntüleyici, NASA’nın güneş patlamalarını izlemesine izin vermek için 5 Şubat 2002’de yörüngeye fırlatılmıştı. 16 yıllık görevi sırasında Rhessi, 75.000’den fazla güneş patlamasını kaydetti. Uydu, 21 Nisan 2002’de ilk “X-sınıfı parlamayı” (en güçlü tip) tespit etmişti. (Videoyu aşağıda bulabilirsiniz)
Rhessi ile iletişimi kaybettikten sonra NASA, aracı 16 Ağustos 2018’de emekliye ayırdı. Veri iletimini durdurmak için hizmet dışı bırakma komutları gönderilen Rhessi, bir süre sonra yer kontrolü ile bağlantısını tamamen kaybetti. Ancak yer görev personeli ve gözlemevleri onu manuel olarak da olsa izlemeyi başarmıştı.
NASA, 660 kiloluk uydunun artık sağlamadığı kesin konum, hız, irtifa ve diğer telemetri verileri olmadan çok yakında dünyaya doğru alçalacağını bilse de, uzay ajansının uydudan haberi yok diyebiliriz. Resmi olarak, 19 Nisan Çarşamba günü yaklaşık 21:30 EDT dilimiyle yaklaşık 16 saat sonra düşeceği tahmin ediliyor. 32 saatlik kritik zamanı olan uydu, Çarşamba günü 05:30 EDT ile Perşembe 13:30 EDT arasında dünyanın herhangi bir yerine düşebilir.
NASA, tam olarak nereye ineceğini bilmemesine rağmen, Rhessi’nin herhangi birine zarar verme ihtimalinin yalnızca 2.467’de 1 olduğunu tahmin ediyor. Uydu tarafından vurulma ihtimali iyi gibi görünse de, çarptığı kişinin siz olma ihtimali hala astronomik olarak küçük. Aracın çoğu atmosferde yanacak ve geri kalan parçaları büyük olasılıkla okyanusa düşecek.
Bir yanıt bırakın