James Webb teleskopu yapabilecekleriyle büyüledi

Şimdi, ajans, herkesin yeni favori teleskopunun – üzgünüm, Hubble!- evine çok daha yakın bir şeyin görüntülerini yayınladı.

James Webb ekibi aleti kalibre ederken, üyeler Jüpiter’in uydular ve asteroitler gibi yakındaki gök cisimlerini ve ayrıca gezegen halkaları ve uydular gibi diğer unsurları gözlemlemek için kullanılıp kullanılamayacağını görmek için Jüpiter’in fotoğraflarını çekti. Cevap, ortaya çıkıyor, evet.

Teleskopun Yakın Kızılötesi Kamera (NIRCam) cihazının kısa dalga boyu filtresi tarafından çekilen bir fotoğraf, gaz devinin farklı bantlarını ve uydusu Europa’yı açıkça gösteriyor. Büyük Kırmızı Nokta, görüntünün işlenme şekli nedeniyle beyaz görünse de mükemmel bir şekilde görülebilir. NIRCam cihazının 2.12 mikron filtresi kullanıldığında, ortaya çıkan görüntü Jovian uyduları Europa, Thebe, Metis ve hatta Europa’nın Büyük Kırmızı Nokta yakınındaki gölgesini gösterdi. Ekip, NIRCam’ın 3.23 mikron filtresini kullandığında, ortaya çıkan görüntü, aşağıda görebileceğiniz gibi, Jüpiter’in bazı halkalarını yakaladı:

James Webb teleskopu yapabilecekleriyle büyüledi

Bu gözlemlerin planlanmasına yardımcı olan bilim insanlarından biri olan Bryan Holler şunları söyledi:

“Geçen gün yayınlanan derin alan görüntüleri ile birleştiğinde, Jüpiter’in bu görüntüleri, Webb’in en silik, en uzak gözlemlenebilir galaksilerden çıplak gözle görebileceğiniz kendi kozmik arka bahçemizdeki gezegenlere kadar gözlemleyebildiği her şeyi tam olarak kavradığını gösteriyor.”

James Webb’in görüş alanı boyunca hareket eden bu görüntüleri üç ayrı gözlemde yakaladığını ve Jüpiter kadar parlak bir gök cismi civarındaki yıldızları bulabildiğini ve takip edebildiğini kanıtladığını belirtmekte fayda var. Bu, güneş sistemimizdeki ayları incelemek için kullanılabileceği ve bize Europa ve Satürn’ün ayı Enceladus gibi doğal uydulardan püskürdüğü bilinen malzeme bulutlarının ilk görüntülerini verebileceği anlamına geliyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*