Gün ışığından faydalanma, aydınlatma sistemlerini akıllıca kontrol ederek binaların enerji ve paradan tasarruf etmesine yardımcı oluyor. Ancak kötü bir mühendisiniz varsa, tasarruf değil borç yiğidin kamçısına dönüşebiliyor.
Işıkları kapatan yazılım sisteminin hatası pahalıya mal oldu
Ağustos 2021’den bu yana ABD’nin Massachusetts’teki bir lisesinde, yazılım arızası nedeniyle ışıklar bir yıl boyunca açık kaldı. Enerji tasarruflu bir sistem olması gerekirken yazılım kontrol edilemediği için kapatılamamış. Okulun bir diğer şansız yanı, yazılım ve donanımın düzeltmesinin Çin’deki üretimin aksaması nedeniyle daha da zora girmiş olması.
Massachusetts, Wilbraham’daki Minnechaug Bölge Lisesi, gün ışığı toplama sistemine bağlı flüoresan ve LED ampuller kullanıyor. Sistem, enerji tüketimini azaltmak ve paradan tasarruf etmek için gün boyunca ortam koşullarına göre ışıkları otomatik olarak kısıp açabiliyor.
Okulda 24 Ağustos 2021’de bir elektrik kesintisi yaşandı ve aydınlatma sistemi üzerinde bulunan yazılımı bozdu. O zamandan beri lisedeki öğrenciler, öğretim üyeleri ve personel, video sunumları için ışıkları kısamazken, odaların ışıklarını da kesmeyi başaramadılar. (Türkiye’de olsa Ahmet usta, ooo çoktan halletmişti)
Okul sorunu hemen çözemedi çünkü sistemi 2012’de kuran şirket olan 5th Light, o zamandan beri birçok kez el değiştirmişti. Okul, 5th Light’ın şu anki sahibi Reflex Lighting’in izini sürdükten sonra şirkette tescilli sistemi anlayan birini bulmakta da zorlandı.
Dışarıdan tutulan yazılım danışmanları da yazılımı yamalayamadı, zamanlayıcılar veya açma/kapama anahtarları da sorunu çözemedi. Reflex Light, tüm sistemi değiştirmenin 1,2 milyon dolara mal olacağını okula bildirirken okul yönetimi bunu kabul etse de bu kez Çin’deki tedarik zinciri sorunları gerekli çipleri etkilediği için birden çok gecikme yaşandı.
Okul sistemi nasıl onaracaklarını şuan için kara kara düşünüyor. Böyle bir hata ülkemizde olsa nasıl sonuçlanırdı? Yorumlarda belirtmeyi unutmayın.
Bir yanıt bırakın