Bundan yaklaşık üç yıl önce, Huawei‘nin sonunda dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olacağı söyleniyor. Şirket, tüm fiyat segmentleri için her yıl çok sayıda akıllı telefon üretiyor ve dünyanın en başarılı akıllı telefon markalarından biri konumundaydı. Ancak, Mayıs 2019’da her şey değişti. ABD Hükümeti, güvenlik endişeleri iddiasıyla Huawei’yi varlık listesine eklemeye karar verdi.
Yasak, şirketin ABD ile ilgili donanım veya yazılım çözümlerine erişimini engelledi. Huawei, birkaç ay boyunca başvuruda bulundu ve belirli zorlukların üstesinden gelmeyi başardı. Ancak Huawei geçtiğimiz Eylül ayında, TSMC’nin 5nm yonga arzına erişimini kaybetmesi ile büyük yara almıştı.
Kirin 9000 yonga seti ile ortada kalan ve yeni yonga seti üretmeyen Huawei, yeni amiral gemisi Huawei P50’de de bu işlemciyi kullanacak. Bu yüzden P50 ailesi sınırlı sayıda üretilecek. Çünkü Huawei’nin Kirin 9000 stoğu da sınırlı sayıda.
Ancak Huawei’nin tek işi bildiğiniz gibi telefon değil. Dünyanın en güçlü 5G altyapısı ve teknolojileri Huawei’ye ait. Bu sayede Huawei bu zor günleri kolayca atlatacak gibi görünüyor.
Çinli firma alternatif bir gelir akışı yaratmak amacıyla Huawei, 5G teknolojisini lisanslamaya başlayacak. Bu, şirketin Apple ve Samsung gibi diğer firmalar ile yeniden iş yapacağı anlamına geliyor.
Gelen bilgilere göre; Huawei, 5G lisans ücretlerinden 1,2 milyar ila 1,3 milyar dolar arasında bir gelir elde edecek. Bloomberg’in yakın tarihli bir raporuna göre, Huawei’nin Baş Hukuk Sorumlusu Song Liuping, şirketin Apple ve Samsung ile 5G patentleri için çapraz lisans oranlarını müzakere etmeyi planladığını duyurdu. Çin devi, 2019 ile 2021 arasında lisans ücreti şeklinde 1,2 milyar ila 1,3 milyar dolar arasında bir ödeme bekliyor.
Huawei, telekom ekipmanında rakiplerinden daha düşük lisans ücretleri talep etmeyi vaat ediyor. Huawei ile rekabet eden bazı önemli şirketler arasında Nokia, Qualcomm ve Ericsson yer alıyor. Huawei‘nin fikri mülkiyet departmanını yöneten Jason Ding, şirketin telif ücretlerini akıllı telefon başına 2,5 dolar olarak belirleyeceğini açıkladı. Peki bu ne ifade ediyor?
iPhone 12 ailesinde Qualcomm‘un 5G lisansı yer alıyor. Bu lisans iPhone başına 7.5 dolardan veriliyor. Apple 3’te 1’i fiyatına lisanssunan Huawei’ye koşa koşa geçecek. Aynı şekilde Samsung da Huawei’nin lisanslarını kullacak.
Huawei’nin Trump yönetiminin uyguladığı ambargosu umarız en kısa sürede kalkar. Ambargola kalkmasa bile Huawei, 5G lisansları ile ABD’li firmalardan hatrı sayılır gelir elde ederek yoluna emin adımlar ile devam edecek gibi görünüyor.
Bir yanıt bırakın