Mobil dünyanın hakimi olan Apple ve Google‘ın mobil ödemelerden aldığı komisyonlar dünyanın birçok noktasında tartışma konusu olmaya devam ediyor. Şimdi de Güney Koreli yetkililer komisyon oranlarını sınırlandırmaya çalışıyor.
Güney Kore, Apple ve Google’a savaş açmaya hazırlanıyor!
Apple iOS‘un Google ise Android‘in geliştiricisi ve sahipleri. Bu iki marka deyim yerinde ise mobil dünyanın iki hakimi. Her ne kadar Çin’li üreticiler bu anlamda kendi yazılımlarını geliştirmek için çalışsa da, şu an için durum bu. Zira kullandığımız telefon modellerinin çoğu ya Android ya da iOS işletim sistemine sahip.
ABD merkezli bu iki dev şirket kendi işletim sistemleri üzerinden yapılan her alışverişten komisyon alıyor. Ancak bu komisyon oranı oldukça yüksek olması nedeni ile dünyanın birçok yerinde tartışma konusu olmaya devam ediyor. Örneğin, siz Android ya da iOS işletim sistemine sahip telefonunuz ile, bir uygulama satın aldığınızda bu iki marka ödemiş olduğunuz ücretin yüzde 30’unu komisyon adı altında kendi kasasına alıyor. Daha önce bu sebeple dünyanın en büyük oyun geliştiricilerinden Epic Games, ABD’de Apple ile mahkemelik olmuştu.
Şimdi de Güney Koreli yetkililer Telekomünikasyon Ticaret Yasası’nda bir değişiklikle komisyon oranlarını sınırlandırmaya çalışıyor. Tasarı 30 Ağustos tarihinde oylanacak. Her ne kadar bu sınırlandırma genel bir kapsama sahip olsa da, bu tasarı Güney Kore’de Anti-Google yasası olarak biliniyor. Sanırım bunun nedeni, Güney Kore’li çoğu kişinin Android işletime sahip bir telefon modeli kullanıyor olması kaynaklı.
Apple geçmiş tarihte yapmış olduğu bir açıklama ile iOS‘a kayıtlı 482 bin geliştiricinin bugüne kadar 8.55 trilyon won (Yaklaşık 40 milyar lira) kazandığını ifade ettiğini düşünürsek, bu komisyon kazançları ile küçük bir ülke satın alacak kadar paranın döndüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.
Sizler herhangi bir uygulama satın aldığımızda, bizlerden kesilen bu yüzde 30’luk komisyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünde bizlerle paylaşabilirsiniz.
Bir yanıt bırakın