Geliyorlar! Yapay zekâ robotları!

En basit ifadeyle yapay zekâ (AI), görevleri yerine getirmek için insan zekasını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler anlamına gelir. Yapay zekâ pek çok biçimde kendini gösterir, sohbet robotları, akıllı asistanlar ve öneri motorları v.s. bu sisteme örnek verilebilir.

Yapay Zekâ, herhangi bir özel biçim veya işlevden ziyade süper güçlendirilmiş düşünce ve veri analizi yeteneği ve süreciyle ilgilidir. Yapay zekâ üst seviye işleve sahip insan benzeri robotların dünyayı ele geçirmesine ilişkin görüntüler sunsa da yapay zekanın amacı insanların yerini almak değildir. Amaç insan yeteneklerini belirgin şekilde geliştirmek ve bunlara katkıda bulunmaktır. Bu nedenle oldukça değerli bir ticari varlıklar olarak kabul görmektedirler.

Peki Ya Makinalar İnsanlığa Karşı Gelirse!

Elon Musk ve Stephen Hawking başta olmak üzere insanlığa savaş ilan eden yapay zekâ tehdidi üzerinde uyarılar yapıyorlar. Direkt yapay zekâ araştırmacılarının yaptıkları açıklamalar dahilinde kendi kendilerine düşünüp karar verebilen bilgisayar veya akıllı robotların geleceğinin çok uzak olmadığı söyleniyor.

The Terminator veya The Matrix gibi filmlerden etkilenen birçok insan Gerçek Yapay Zeka’yı düşünüyor. Robotlara veya bilgisayarlara kendi bağımsız kişiliklerini veren teknoloji olan yapay zekanın tehlikeli olabileceğini düşünüyorlar.

Stephen Hawking yapay zekâ hakkında bir uyarıda bulunmuştu: ’’ Zaten sahip olduğumuz ilkel yapay zekâ biçimlerinin çok faydalı olduğu kanıtlandı. Ancak tam yapay zekanın geliştirilmesinin insan ırkının sonunu getirebileceğini düşünüyorum.”

Türkiye’nin Yapay Zekâ Stratejisi

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve yapay zekâ uzmanı Prof. Dr. Derviş Karaboğa, yapay zekanın alanının çok geniş olduğuna dikkati çekti. Karaboğa, “İşin içerisinde felsefe, biyoloji, matematik var. Çok fazla bilim sahasını ilgilendiren bir alan. Kendi sosyal yaşantımızdan üretim hatlarına kadar her yerde hayatımızı kolaylaştırmak, performans bulabilmek için yapay zekadan istifade etmeye başladık. Yapay zekayı ziraatte de fabrikadaki üretim bandında da cep telefonlarınızda da kullanıyorsunuz.” diye konuştu.

Bir Sonraki Avukatın Robot Olabilir

Kulağa çok uzak geliyor, ancak yapay zekâ (AI) yazılım sistemleri kendi başlarına güncelleyebilen ve “düşünebilen” bilgisayar programları hukuk topluluğu tarafından giderek daha fazla kullanılıyor.

Yapay zekâ şu anda her yerde neredeyse kullanılıyor. Otonom silah sistemlerinde, akıllı telefonlarda, otonom araçlarda ve hatta elektronik diş fırçalarında. Bazı uzmanlar gerçek anlamda yapay zekanın insanın yerine geçmesi için 2080 yılını beklememiz gerektiğini söylüyor. Bazılarıysa çok daha iyimser olan 2040 yılını işaret ediyor. Az bir zaman sonra gelecekler.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*