Bir üniversitede öğrencilerin birbiriyle kolay tanışabilmesi amacıyla geliştirilen ancak daha sonra dalga dalga yayılarak dünyanın en çok kullanıcıya sahip sosyal medya uygulaması halini alan Facebook, hiçbir gelir imkanını kaçırmıyor.
Platform üzerinde yer alan sahte hesaplar, her ne kadar tespit edildikleri anda kapatılsa da, bu hamleler ancak bataklığa su dökerek temizlemeye benziyor. Her gün on binlercesi açılan sahte hesaplarla ciddi bir savaşa girmemek konusunda büyük eleştirilere maruz kalan Facebook’un neden işi böylesine ağırdan aldığı da anlaşıldı.
Facebook, sahte hesapların paralarına çöküyor!
Ünlü teknoloji dergisi Wired tarafından yapılan araştırmalara göre, Amerikalı sosyal medya şirketi 2018-2022 yılları arasında kapattığı sahte hesapların iade edilmeyen reklam paralarından 30 milyon dolardan fazla (tam olarak 30,3 milyon dolar) gelir elde etmiş. Peki bu nasıl mümkün olabiliyor?
Aslında süreç son derece basit bir şekilde ilerliyor. Bir kişi açtığı sahte hesabın kısa süre içerisinde daha çok bilinir hale gelmesini istediği için Facebook reklamları kullanmaya başlıyor. Buraya belli bir kredi yükleyen sahte profil sahibi, henüz amacına ulaşamadan Facebook tarafından tespit edilerek sistemden çıkarılıyor. Ancak normal şartlar altında hizmeti verilmeyen ödemenin geri iadesi gerekirken, Facebook bu konuda üç maymunu oynuyor.
Öte yandan hesabı kapatılarak reklam bütçesine el konulan kullanıcılar içerisinde en yüksek payın Rusya vatandaşlarına ait olması da, herhalde ilginç bir tesadüf olsa gerek, ne dersiniz?
Bir yanıt bırakın