Dünya’ya düşen 5 devasa göktaşı

1. Hoba Göktaşı

Hoba göktaşı, şu anda Dünya yüzeyindeki en büyük tek parça göktaşı. Yaklaşık 80.000 yıl önce yeryüzüne indiğini düşünülen ve ağırlıklı olarak demirden oluşan kayanın ağırlığı 60 tondur. Gezegende keşfedilen bir sonraki en büyük göktaşının ağırlığının yaklaşık iki katı ağırlığındaki benzersiz şekilli bu taş, düştüğü yerden kaldırılamamıştır.

2. Mbozi Göktaşı

Tahmini olarak 25 ton ağırlığında, yaklaşık 3 metre uzunluğunda ve 1 metre yüksekliğindedir. Bilim adamları, yeryüzüne ne zaman çarptığından emin değiller, ancak düştüğünde yapmış olması gereken kraterin hiçbir izi ya da kayanın kökenine ilişkin herhangi bir yerel efsane bulunmadığından, binlerce yıl önce düştüğü varsayılıyor.

3. El Chaco Göktaşı

Arjantin’de bulunan, 60 kilometrekarelik bir krater alanında olan Campo del Cielo göktaşları grubunun bir parçasıdır. Bu göktaşı 37 ton ağırlığında olup yüzeye 14.000 km hızla çarpmış olan muazzam bir göktaşıdır. 1969’da yüzeyinin beş metre altında bulundu.

4. Bacubirito Göktaşı

Bacubirito göktaşı 1863’te Meksika’da bulundu. Taş çoğunlukla demirden oluşuyor ve yaklaşık 20 ton ağırlığında. Şimdiye kadar keşfedilen en uzun göktaşıdır. 4,25 metre uzunluğunda ve kabaca 2 metre genişliğinde ve yüksekliğindedir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*