CWP Roundcube 502 Bad Gateway ve Mail Gönderme Sorunu Nasıl Çözülür?

Control Web Panel ( CWP ) kullanan bireyler mail gönderimleri için web arayüz sunan roundcube yazılımını kullanabilir. Mailleri denetim etmek için rouncube’e giren şahıslar kimi vakitler 502 bad gateway yanlışı alabilir ya da roundcube’e erişip mail gönderirken sorun yaşayabilirler. Mail göndermeye çalıştığınızda “ileti gönderiliyor…” diyerek sizi uzun mühlet bekletip vakit aşımına da uğratabilir.

CWP Roundcube Mail Gönderilirken Mesaj Gönderiliyor.. Nasıl Çözülür?

Roundcube üzerinde mail gönderirke “ileti gönderiliyor…” diyerek sizi bekletiyorsa bir sorun var demektir; fakat sorunu direkt roundcube yazılımında aramamak gerekiyor. Aslında bu tip sorunlar direkt birbiri ile irtibatlıdır. Zira sunucuda kullandığınız bu tip yazılımların tümü web servis üzerinde php ile çalışmaktadır. CWP’nin de kendi kullandığı, kullanıcılardan bağımsız PHP süreci mevcuttur. CWP şuan 7.1 PHP-FPM versiyonu ile çalışmaktadır.

CWP Roundcube Nasıl Güncellenir? Webmail Roundcube Yanılgıları Nasıl Çözülür?

Aşağıdaki kısım CENTOS 7 işletim sistemi için geçerlidir. Centos 8 tahliline bir sonraki paragrafta yer verilmiştir.

Öncelikle roundcube yazılımını kaldırıp akabinde tekrar kurup CWP’nin scripti ile roundcube yazılımını güncelleyeceğiz.

İlk olarak sunucumuzun servisler ile başarılı irtibat kurabilmesi için sertifikamızı güncelliyoruz.

yum update ca-certificates -y

Ardından gerekli olan servislerimizi kuruyoruz.

curl -s -L https://www.uxlinux.com/upload/tmp/cwp_rc_fix.sh | bash

Ardından rouncube’ü kaldırıp yine evraklarını indiriyoruz.

1-) cd /usr/local/src 2-) rm -rf roundcube* 3-) wget https://github.com/roundcube/roundcubemail/releases/download/1.5.0/roundcubemail-1.5.0-complete.tar.gz

Aşağıdaki komut ile indirdiğimiz rouncube yazılımının sıkıştırılmış evrak içinden çıkarıyoruz.

tar xf roundcubemail-1.5.0-complete.tar.gz

Aşağıdaki komut ile sıkıştırılmış evraktan çıkardığımız klasöre erişip roundcube heyetim komutunu uyguluyoruz. Aşağıdaki komutları sırasıyla uygulamanız gereklidir.

cd  roundcubemail-1.5.0 bin/installto.sh /usr/local/cwpsrv/var/services/roundcube

Karşınıza şu formda bir ihtar çıkarsa “y” tuşuna, akabinde enter tuşuna basıp devam etmeniz gereklidir.

Bu süreçten sonra aşağıdakine emsal bir sonuç bilgisi almalısınız.

Running update script at target... Executing database schema update. Updating database schema (2016081200)... [OK] Updating database schema (2016100900)... [OK] Updating database schema (2016112200)... [OK] Updating database schema (2018021600)... [OK] This instance of Roundcube is up-to-date. Have fun! All done.

CWP ROUNDCUBE 502 BAD GATEWAY YANILGISI NASIL ÇÖZÜLÜR?

Şimdi asıl problemimize odaklanıyoruz. Süreçleri yaptınız lakin bu sefer de 502 bad gateway kusuru aldınız. CWP ve öbür sistemlerde alınan 502 bad gateway kusurlarının temelinde bir servis sorunu yatmaktadır. Web servis durmuş olabilir, web servis ile temaslı çalışan php sürümü durmuş olabilir üzere aksilikler bu yanılgıya sebebiyet verebilir.

Her şeyden evvel aşağıdaki komut ile CWP’yi yine başlatıp sıkıntımızın çözülüp çözülmediğini denetim edelim. Şayet çözülmezse aşağıdaki koddan sonraki satır ile devam edelim.

sh /scripts/restart_cwpsrv

Eğer sorun devam ederse şu kod ile CWP’nin PHP sürümünün çalışmadığını görebilirsiniz.

systemctl status cwp-phpfpm

Hatayı CWP’ye bağlı bir serviste aldığımız için öncelikle CWP’nin bağımsız çalıştığı PHP-FPM servisinin kusur çıktılarını denetim edeceğiz.

tail /usr/local/cwp/php71/var/log/php-fpm.log

Hata çıktılarında bir kullanıcı isminde yanılgı mevcut olduğunu göreceksiniz. “kullanıcı” halinde yanılgının içeriğinde yer alacaktır.

İlgili kullanıcının fpm yapılandırma belgesini sileceğiz. Bu evrak bir hesap silindikten sonra yapılandırmada kalmış olabilir ve servis ilişki yapmaya çalışıp yazım lisanı yanılgısından (syntax) ötürü kusur vermiş olabilir.

rm -f /usr/local/cwp/php71/etc/php-fpm.d/users/kullanici.conf

Hangi kullanıcıyı görüyorsanız kullanici.conf yerine örneğin narin.conf yazacaksınız.

Problemli yapılandırma evrakını sildikten sonra aşağıdaki komut ile CWP PHP-FPM servisini yine başlatarak işimize kaldığımız yerden devam edebiliriz.

systemctl start cwp-phpfpm

https://wmblogu.com

Geleceğine Yatırım Yap.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*