Curiosity gezgini, Mars güneş ışınlarının ilk net görüntüsünü yakaladı

Aslında, Curiosity gezgini, gece parlayan bulutlarla ilgili önceki araştırmasının üzerine koyabilmek için alacakaranlıkta Mars bulutlarını gözlemliyor. Ve 2 Şubat’ta Curiosity, nadir görülen bir görüntüyü kameraya kaydetti ve bu, onu Mars yüzeyinden ilk kez alacakaranlık ışınlarını (veya “güneş ışınlarını”) bu kadar net bir şekilde görmemizi sağladı.

Yukarıdaki fotoğraftaki bulutlar, yerden yaklaşık 60 km yükseklikte bulunan ve su buzundan oluşan Mars bulutlarının çoğundan daha yüksekte yer alıyor. NASA fotoğraftaki bulutların, yüksek olan yerler daha soğuk olduğundan, donmuş karbondioksitten ya da bizim tabirimizle kuru buzdan oluştuğunu düşünüyor. Ajans, Mars’ta bulutları gözlemlemenin bilim adamlarının gezegenin atmosferik koşulları, sıcaklıkları ve rüzgarları hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı olabileceğini söylüyor.

Curiosity gezgini, Mars güneş ışınlarının ilk net görüntüsünü yakaladı

Ocak ayında başlayan ve mart ortasında sona erecek olan bu özel araştırma için Curiosity çoğunlukla renkli Mast Kamera veya Mastcam kullanıyor. Ekipman, gezicinin bilim insanlarına bulut parçacıklarının zaman içinde nasıl parladığını gösterecek görüntüler çekmesini sağlıyor. Yukarıda gördüğünüz panoramayı oluşturmak için NASA, Mastcam tarafından çekilen 28 görüntüyü bir araya getirdi. Ancak 2021’de Curiosity çoğunlukla, bulutların hareket ederken yapısına ayrıntılı bir bakış sağlayan siyah beyaz navigasyon kameralarına güvendi.

Mars güneş ışınlarına ilişkin ilk net görüşümüze ek olarak, gezici, mevcut araştırma başladığından bu yana başka ilginç bulut oluşumlarının da fotoğraflarını çekti. 27 Ocak’tan bir görüntü , tüy şeklinde bir yanardöner bulutu gösteriyor. Görünüşe göre, yanardönerliğin getirdiği renk geçişleri, bilim insanlarına bulutun nasıl geliştiğini ve yapı boyunca parçacık boyutunun nasıl değiştiğini anlatıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*