İçindekiler
Hayatımıza girdiği günden itibaren aradığımız pek çok bilgiyi bulduğumuz yer orası, internet. Gerek bizler gerek okul çağındaki çocuklarımız gerekse annemiz veya babamız, her gün internette farklı sebeplerle aramalar yapıp işlerini hallediyor. Ancak tahmin edemeyeceğimiz büyüklükteki verinin depolandığı ve kullanıcıya sunulduğu bir sistem olan internet, sadece bizim gördüğümüzden ibaret değil. Buz dağının bir de görünmeyen kısmı var. İşte, bu kısımlar deep web ve dark web olarak isimlendirilmekte. Peki, deep web ve dark web nedir? İnternetin bu kısımlarına nasıl girilir? Ya da buralara girmek tehlikeli midir? Tüm bu soruların cevabını bu yazıda bulabilirsiniz. Ancak deep web nedir, konusuna gelmeden önce internetin katmanlarını tanımakta fayda var. Bu kademeleri anladığınızda buz dağının su altında kalan bölümünü, gözünüzde daha iyi canlandırabileceğinizi umuyoruz. Hazırsanız başlayalım.
İnternetin Katmanları
Sistemin kabul gören internet katmanları sekiz adettir. Bunlar ise aşağıda detaylı biçimde açıklandı.
- Katman 0 – Yaygın Web: Günlük hayatta kolayca girilebilen, yaygın arama motorları tarafından indekslenen linklerin yer aldığı katman. Burası, herkes tarafından erişilebilir.
- Katman 1 – Yüzeysel Web: Burası da arama motorları aracılığıyla arama yapıp kullandığımız katman. 0 ve 1 katmanları günlük kullanıcıların erişebildiği, bizim bildiğimiz internet. Bu katmanlar için buz dağının görünen yüzleri diyebiliriz.
- Katman 2 – Bergie Web: İkinci katman olan Bergie Web’de arama motorları ile ulaşamayacağınız linkler bulunuyor. Yani bu kısım, sıradan bir kullanıcının erişebileceği son nokta. FTP sunucular, indekslenmeyen içerikler ya da yasaklanmış siteler burada yer almakta. Ayrıca bankacılık ve emeklilik gibi finans hesapları, e-posta ve sosyal mesajlaşma hesapları, özel kuruluş veri tabanları ve hassas HIPPA bilgileri de internetin bu kısmında saklanıyor.
- Katman 3 – Deep Web: İşte, artık derin internettesiniz. İnternetin 3. seviyesi olan Deep Web de kendi içinde ikiye ayrılır: Proxy ve TOR seviyeleri.
- Deep Web Proxy Seviyesi: .onion uzantısı bulunmayan siteler, yasaklanmış ve yasa dışı içerikler burada depolanır.
- Deep Web TOR Seviyesi: Gizli devlet bilgileri, silah ve bomba kullanımı eğitimleri, silah ticareti, yasa dışı araştırmalar, resmi belgeler ve benzeri verilerin saklandığı katman.
- Katman 4 – Charter Web: Deep Web’in daha da derinine inmeye hazırsanız okumaya devam edin. Zira Ayrıcalıklı İnternet olarak Türkçeleştirilen Charter Web, internetin oldukça ileri bir seviyesi olarak tanımlanmakta. Normal bir kullanıcının özel bir program indirmesi bile bu katmana ulaşmasını sağlayamaz. Charter Web’de gezinmeniz için özel teçhizata, yazılıma ve yönlendiricilere sahip olmanız gerekiyor. Diyelim ki hasbelkader girdiniz, görebileceğiniz tek şey, anlamlandıramayacağınız bir sürü rakam olacaktır. Zira bu katmanda hükümetlerin en gizli bilgilerinden tutun da şifreli iletişime kadar sayısız veri tutuluyor. Burası, tüm dünyanın dijital olarak izlenebilmesini sağlayan bilgilerin de korunduğu yer aynı zamanda. Doğal olarak bu katmana belli yetkililer dışında kimsecikler alınmıyor. Ürperdiniz, değil mi? O halde sıkı durun; dahası var.
- Katman 5 – Marianas Web: Bu katman, ismini, dünyanın en derin kısmı olan Marianas Çukuru’ndan alıyor. Marianas Çukuru, Mariana Adaları’nın 200 km doğusunda ve batı Pasifik Okyanusu’nun batısında yer alan çukur bir bölge. İnternetin en derin katmanlarından biri olan Marianas Web hakkında pek sağlıklı ve geçerli bilgi olmaması da işin garip yanı. Sizin bizim gibi insanların Marianas Web ile ilgili bilgi sahibi olmaması, sistemin kurucularının isteği olabilir. Zira bu alana geldiğinizde, sizin bilgisayarınızın çözümleyemeyeceği bir algoritma ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Yani burası için daha üst seviye bir yetkinliğinizin ve aracınızın olması gerekmekte. Bu da quantum teknolojisi. Doğruluğu henüz kanıtlanmamış bir bilgi olmakla birlikte Marianas Web’e, Polymetric Falcighol Derivation yöntemiyle girildiği söyleniyor. Bu da ancak ve ancak bir quantum bilgisayar ile mümkün. Quantum bilgisayarlarını ise öyle herhangi bir satıcıdan alamıyorsunuz. Bu özel aletler sıradan insanların kullanabileceğinden çok daha kapsamlı ve etkinlik gerektiren bir teknolojiyle çalışıyor. Kısacası Marianas Web’in şimdiye kadar bilinen bir ziyaretçisi yok.
- Katman 6 – Tehlikeli Web: Deep Web’in tüm katmanları tehlike arz ediyor ancak bu kısım, en gelişmiş teknoloji ile bile denendiğinde ulaşılmayan katman. Dolayısıyla tehlike boyutunu kestirmek bile tüyler ürpertici olabilir. Burası Marianas Web ile Virüs Çorbası katmanları arasındaki köprü sayılmakta. Buraya ulaşanlar; katilin, kurbanı öldürmek üzere olduğu bir odaya girmiş sayılır. Katil, olayı gören kişi için de bir tehdittir artık. Dolayısıyla buraya girdiğinizde bir sonraki katmandakilere yem olma ihtimaliniz artar. Uzak durmakta fayda var.
- Katman 7 – Virüs Çorbası: Buraya ulaşabilen olmadı. En azından bizim bildiğimiz kadarıyla. Belki de ulaştı ama geri dönemedi; orası meçhul. Sonuç olarak internetin bu yedinci katmanı da sondan birkaç önceki katman gibi girilmesi neredeyse imkansız ve tehlikeli. Savaş bölgesi olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi, bu katmana ulaşıldığında bir üst seviyeye çıkmayı engellemek için herkesin birbiriyle savaşacak olması. Kısacası buraya gelenlerin sadece iki amacı olabilir: 1-Bir üst seviyeye ulaşmak. 2-Üst seviyeye çıkmak için uğraşanları durdurmaya çalışmak. Buraya sis ya da virüs çorbası denmesinin sebebi ise burada kodlardan başka bir şey göremeyecek olmanızdır. Tabi dijital evren için sıradan biriyseniz!
- Katman 8 – Primarch Sistem: İnternetin en dip noktasına ulaşmış bulunmaktayız. Patron olarak da adlandırılan Primarch sistem için “internetin çekirdeği” demek mümkün. Burası, üstteki katmanlara komutlar gönderiyor ve bu sayede sistemin tamamını yönetebiliyor. Tabi, bunu belli bir zamanlama içinde gerçekleştiriyor. Hangi komutu ne zaman göndereceğini kimse bilmiyor. Sistemin kimse tarafından çözülememiş olan algoritması ise Level 17 Quantum T.R.001 Level Function Lock. Kimileri buranın, yapay zekanın kendisi olduğunu düşünüyor. Kim bilir?
Deep Web’e Nasıl Girilir?
Peki, Deep Web’e nasıl girilir? Aslında hepimiz her gün Deep Web’e giriyoruz. Bankacılık işlemlerimiz için şifrelerimizi girerken, e-postalarımızı kontrol ederken ya da online alışveriş yapmak üzere internet sitelerine girerken derin internetin alanı içinde bulunuyoruz. Ancak tabii ki Deep Web sadece bununla sınırlı değil. Yukarıda da gördüğünüz gibi internet, katman katman. Deep Web ve Dark Web de bu katmanların birer parçası.
TOR Browser Nedir?
Tüm bu yukarıdaki bilgilerden de anlaşıldığı kadarıyla Deep Web’in belirli kısımlarında dolaşabilmeniz için özel bir tarayıcıya ihtiyacınız var. The Onion Routing ibaresinin baş harflerinden oluşan kısaltma; kullanıcısına, interneti anonim şekilde dolaşma imkanı veren bir tarayıcı için kullanılıyor. Dünya üzerinde binlerce gönüllüsü olan bu proje, insanların şifreli ve anonim olarak internette sörf yapmalarını ve bunu yaparken de takip edilme ihtimallerinin azalmasını sağlıyor.
TOR Browser Nasıl Çalışır?
Normal bir internet deneyiminde siz tarayıcıyı açtığınızda gitmek istediğiniz URL’ye şifresiz biçimde ulaşırsınız. TOR tarayıcıda ise durum farklı. Kullanıcı TOR tarayıcıyı açıp varmak istediği adresi yazdığında, tarayıcı, TOR unsurlarından rastgele bir seçim yapar. Bu seçim sonrası, TOR unsurlarının yol alabileceği TOR Circuit adında bir tünel açılır. Bu esnada, tünelde ilerleyen her veri, TOR unsuru üzerinden geçtiği her anda şifrelenir. Bunu bir soğanın katmanlarına benzetmek hiç de yanlış olmaz. Zaten proje de ismini buradan alır, “The Onion Routing”. Her unsur, soğanın bir katmanını açar ve o katmandaki şifreli bilgiyi kendinden sonraki katmana iletir. Süreç bu şekilde ilerler ve sonunda varılmak istenen çıkış unsuruna ulaşılır. Tabi, tüm bu işlemler olurken TOR unsurları, kendilerinden önceki ya da sonraki unsurun, IP adresi dışındaki bilgilerine sahip değildir. Ayrıca TOR kullanıcıları sadece internet sitelerinde gezinirken değil, online alışveriş yaparken ya da anlık mesajlaşırken de anonim olabilirler. Edward Snowden olayını hatırlayanlarınız olacaktır. 2013 yılında, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) için çalışan Snowden, Amerikan istihbaratının telekomünikasyon şirketleriyle iş birliği hakkındaki ayrıntılı gizli belgeleri sızdırmasıyla tüm dünyaca tanınmıştı. Dünya, o günden sorna TOR tarayıcılarının önemini daha çok anlar oldu.
TOR Browser Nasıl İndirilir?
Şimdiye kadarki bölümlerden anlayabileceğiniz üzere ilk olarak ABD hükümetinin istihbarat ve haberleşme ağının güvenliğini sağlamak için kurulan TOR’un amacı, internetteki izlerinizi gizlemek. Bunu da çoklu şifreleme katmanları ile başarıyor. Eskiden sadece ABD donanmasında kullanılan bu tarayıcıyı günümüzde bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Peki, TOR browser nasıl indirilir?
TOR browser, TOR download komutuyla kolayca indirilebilir. TOR, Windows’a eklenemeyen, portable bir yazılım olarak karşımıza çıkıyor. Sistemin taşınabilir olmasından dolayı TOR’u bilgisayarınızdaki herhangi bir dosyaya ya da USB bellek üzerine bile indirmeniz mümkün. Aşağıdaki adımları takip ederek TOR browser indirme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
macOS için;
- TOR indirme sayfasına tıklayın.
- .dmg dosyasını indirin.
- Dosya imzasını doğrulayın.
- İndirme tamamlandığında dosya üzerine tıklayın ve gösterilen yönlendirmeleri takip ederek adımı tamamlayın.
Windows için;
- TOR indirme sayfasına tıklayın.
- .exe dosyasını indirin.
- Dosya imzasını doğrulayın.
- İndirme tamamlandığında dosya üzerine tıklayın ve gösterilen yönlendirmeleri takip ederek adımı tamamlayın.
Linux için;
- TOR indirme sayfasına tıklayın.
- .tar .xz dosyasını indirin.
- Dosya imzasını doğrulayın.
- Görsel ya da komut yöntemlerinden birini izleyerek süreci bitirin. Görsel yöntemde, ilk olarak arşiv dosyanızı ayıklamanız gerekecek. Ayıklanmış TOR browser klasörünü açtıktan sonra start-tor-browser.desktop’a sağ tıklayıp Özellikler sekmesinden dosyanın çalışmasın için gereken izinleri aktive edin. Komut yönteminde ise tar -xf [TB archive] işlevi üzerinden arşiv dosyasını ayıklayın. Tarayıcıyı çalıştırmak için ./start-tor-browser.desktop komutunu yürütmeniz gerekiyor. Bu komut çalışmadığı takdirde endişelenmeyin. Bunun yerine chmod +x start-tor-browser.desktop işlevini yürütmek işe yarayacaktır.
Peki, Dark Web Nedir? Tehlikeli midir?
Deep Web’in ne olduğunu az çok anladık ama Dark Web nedir? Dark Web, çoğunlukla Deep Web ile dönüşümlü olarak kullanılsa da aslında ondan farklı. Deep Web’in içine dahil olan Dark Web’de yasa dışı faaliyetler gerçekleştiği için burası Deep Web’in geri kalanından biraz daha tehlikeli olabiliyor. Yasa dışı faaliyetler derken sahte pasaport işlemlerden çocuk pornosuna, terör propagandasından uyuşturucu ve silah ticaretine, kiralık katillerden yasaklı ürün satışlarına çeşit çeşit tüyler ürperten süreci kastediyoruz. Dark Web’e girebilmek için özel bir tarayıcı kullanmanız gerekiyor. Buraya girebilen kişiler anonim olarak gözükür. Yalnız şunu da belirtmekte fayda var ki Dark Web’de her ne kadar çoğunlukla yasa dışı işler gerçekleştirilse de buraya girmek yasak değil, sadece normal insanlar için riskli. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu karanlık ağa girebilmek için TOR tarayıcı kullanmak şart. Bu özel tarayıcı, size .onion kayıt operatörünü içeren siteler içinde gezinme fırsatı sunuyor. Ancak eğer bu tarayıcı sistemini kullanma konusunda yetkinliğiniz yoksa, bu tecrübe sizin için pek çok tehlikeyi de beraberinde getirebilir. Zira Dark Web, kötü amaçlı yazılımlarla dolu bir alan. Dolayısıyla buraya bir şekilde girdiğinizde, ne yapacağınızı bilmiyorsanız siber saldırıların hedefi haline gelmeniz an meselesi. Fidye yazılımları, kimlik bilgisi hırsızları, tuş kaydediciler ve daha niceleri bir anda etrafınızı sarabilir.
Diğer yandan burası bu kadar tehlikelerle dokuyken devlet izlemesi de kaçınılmaz oluyor. Dolandırıcılık, hırsızlık ve siber saldırılar Dark Web’de günlük işler halini alıyor; ancak devlet yetkilileri de belli zamanlarda ve belli yazılımlar kullanarak bu alana sızıyor. Burada amaç, alıcı ve satıcıların kim olduğunu bilmek. Dolayısıyla eğer siz Dark Web’e girmiş olmak için bile girseniz, devlet yetkilileri tarafından kimliğiniz tespit edilip şüpheli konumuna düşebilirsiniz. Kısacası siz Dark Web’deki bilgilerin tamamına yakınının yasa dışı olduğunu unutmayarak buradan uzak durun! Düşünün ki bir şehirde sadece hırsızlar, katiller, tecavüzcüler, yasa dışı ürün satıcıları, uyuşturucu kaçakçıları ve pedofiller var. Buraya gitmek ister misiniz? Gitmek için meraklı olsanız dahi buranın doğuracağı tehlikelerin farkında olursunuz. İşte, Dark Web de böyle bir alan. Ne yapacağınızı bilmiyorsanız, girmemenizi tavsiye ederiz. Buz dağının görünen yüzü, pek çok bilgiye ulaşmanıza zaten yardımcı oluyor, öyle değil mi?
Ayrıca URL hakkında merak ettiklerinizi öğrenebileceğiniz URL Nedir, Ne İşe Yarar? adlı yazımıza da göz atmanızda fayda var.
Bir yanıt bırakın