Avustralya Teknoloji Üniversitesi’nden (UTS) bilim insanları, kanser hücrelerini kan örneklerinden tespit edip analiz edebilen yeni bir cihaz geliştirdi. Bu gelişme, invaziv biyopsi ameliyatlarına alternatif bir seçenek sunması ve tedavi ilerlemesini takip etmesi açısından önemli bir adım niteliği taşıyor.
Erken kanser teşhisi, dünya genelinde ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önemini gösteriyor. Karaciğer, kolon veya böbrek gibi organlardaki kanserlerin kesin tanısı, genellikle cerrahi gerektiriyor. Bu nedenle, şüpheli kanseri olan hastalar için invaziv olmayan ve uygun maliyetli bir tespit aracına hala ihtiyaç duyuluyor.
UTS Biyomedikal Mühendislik Okulu’ndan Profesör Majid Warkiani, basın açıklamasında biyopsinin hastalar için fiziksel rahatsızlık, artan cerrahi risk ve masraflar gibi olumsuz sonuçlarına değindi.
Büyük buluş! Kan testinden kanser tespiti mümkün olacak!
“Kanseri kan örnekleriyle değerlendirerek yönetmek, doku biyopsileri almak kadar invazif değildir. Doktorların tekrar testler yapmasına ve hastanın tedaviye yanıtını takip etmesine olanak tanır” diye ekledi.
Cihaz, metastaza yol açabilen dolaşan kanser hücrelerini tespit ettiği için önemli bir potansiyele sahip. Metastaz, kansere bağlı ölümlerin yüzde 90’ının temel nedenidir. Bu hücrelerin incelenmesi, araştırmacılara kanser metastazının biyolojisi hakkında bilgi edinme fırsatı verebilir.
Mevcut sıvı biyopsi yöntemleri zaman alıcı, pahalı ve uzman operatörlere ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle klinik ortamlarda uygulanabilirliği sınırlı olarak görülüyor.
Bir yanıt bırakın