Gazla çalışan araçlardan sıfır emisyonlu doğa dostu elektrikli araçlara geçiş yavaş yavaş gerçekleşiyor. Bazı ülkeler tarafından şu an bile yüksek oranda gerçekleşen bu durum, ülkeler tarafından zorunlu hale getirilecek. İnsanlar, ülkelerinin yeni benzinli araçların satışını kesin olarak ne zaman tamamen yasaklayacağını merak ediyor.
%100 sıfır emisyonlu otomobil ve kamyonetlere geçişin hızlandırılmasına ilişkin olan COP26 bildirgesine göre, çoğu ülke 2040 yılına kadar benzinli araba satışlarını yasaklayacak. Ancak, önde gelen pazarlara sahip devletlerin 2035 yılına kadar benzinli arabaları aşamalı olarak bırakması bekleniyor. Avrupa‘daki çoğu ülke COP26 bildirgesini imzaladı ve bildirgenin bir parçası olan Hindistan, Kenya, Meksika, Türkiye ve Ruanda gibi diğer gelişmekte olan pazarlar yasak için 2040‘ı benzinli araç satışı için son tarih olarak belirledi.
Norveç, şu an ülkede satılan araçların %86‘sının elektrikli araç olması nedeniyle önümüzdeki on yıl içinde %100 elektrikli araç satışı ile otomobil pazarına sahip ilk ülke olabilir. İzlanda da elektrikli otomobillerin toplam otomobil satışlarının %72‘sini oluşturmasıyla iyi bir örnek teşkil ederken, İsveç %43 ile üçüncü sırada yer alıyor. ABD eyaletlerinin çoğu 2035 yılına kadar yeni benzinli araç satışlarını yasaklayacak. Çoğu otomobil üreticisi 2035 yılına kadar elektrikli otomobillere geçecek.
Halihazırda benzinli otomobil üreten çoğu büyük otomobil üreticisi, 2035 yılına kadar elektrikli otomobil satışına geçecek. General Motors, Ford Motor Company, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz ve Volvo Cars, COP26 bildirgesini imzalayan otomobil üreticilerindendir. Bunun ötesinde Toyota‘nın, 2030 yılına kadar ABD’deki toplam araç satışlarının %70’inin elektrikli araçlar olmasını bekliyor ve Honda, 2040 yılına kadar gazla çalışan otomobillerinin %100’ünü aşamalı olarak kullanımdan kaldırma stratejisi üzerinde çalışıyor. Hyundai , Volkswagen ve BMW gibi diğer büyük otomobil üreticileri de elektrikli araçlar için benzinli otomobillerden vazgeçiyor.
Bir yanıt bırakın