Suudi Arabistan çölleri, 8.000 yıldan daha uzun bir süre önce yemyeşil ve verimli topraklardı. Geçmişte topluluklara ev sahipliği yapmış olan bu topraklar, bugün uzun süredir yok olan bu toplulukların kalıntılarını içinde barındırıyorlar. Arap yarımadasının hemen karşısında olan çöllerde, araştırmacılar gökten düşmüş binlerce devasa taş yapı tespit ettiler. V şeklindeki bu desenler ilk olarak 1920’lerde İngiliz hava kuvvetleri pilotları tarafından fark edildi ve bir asırdan fazla bir süredir uzmanlar tarafından nasıl oluştukları tartışılıyor.
Suudi Arabistan’ın Uwayrid Çölü‘nden alınan son uydu görüntüleri ve insansız hava aracı araştırmaları artık yaygın olarak kabul gören bir şüpheyi destekler nitelikte. Bugün, “çöl uçurtmaları” olarak bilinen bu eski taş desenler üzerinde çalışan arkeologlar, bunların büyük olasılıkla toplu avlanma tuzakları olarak kullanıldığını düşünüyorlar. Uwayrid’da bulunan ve daha önce fark edilmemiş olan düzinelerce çöl uçurtmasının hepsi aynı tür işlev düşünülerek yapılmış gibi görünüyor. V-şekilleri genellikle ya bir çukura ya bir uçuruma ya da bir kapalı alana işaret ediyor. Her üç tasarım da çöl uçurtmalarının bir zamanlar vahşi hayvan sürülerini avlayabilmek için kullanıldığını gösteriyor.
Suudi Arabistan’ın çöl uçurtmaları onlarca yıldır bilinmesine rağmen bilim camiası tarafından bu zamana kadar yeteri kadar ilgi görmedi. 2022’nin başında Suudi Arabistan’da çalışan arkeologlar, ülkenin kuzeybatısında 530 kilometre genişliğinde kayıp bir otoyol ağı keşfetmişlerdi. Bu eski yollar, bir vahadan diğerine gidiyormuş gibi görünen binlerce sarmal, taş mezar odasıyla kaplı olarak bulundu. Vahaların çoğunda çöl uçurtmalarına da rastlandı. Otoyolları ortaya çıkaran arkeologlar, bunların en iyi toprakların ve iklimlerin peşinden koşan eski göçebe halklar tarafından kullanıldığını düşünüyor.
Bir yanıt bırakın