Apple‘ın 2016’da yaşadığı problemi hatırlarsınız. Bazı kullanıcılar telefonlarının çok yüksek derecede yavaşladığından ve kendi kendine kapandığından şikayetçi olmuştu. Hatta bunun Apple tarafından kullanıcıları daha yeni iPhone’ları aldırmaya yönelik bir bezdirme taktiği olduğu bile iddia edilmişti. Sonucunda da Apple telefonları yavaşlattığını kabul etmek zorunda kalmıştı fakat bu konudaki savunması bezdirme taktiği değil, ölmekte olan bataryalar idi.
Özellikle iPhone 6 ve iPhone 6S serilerini etkileyen bu sorun karşısında Apple bu telefonları kullanan müşterilerine batarya değişimini %63 oranında ucuzlatmış ve bataryalarını değişmeleri sonrası telefonların eski hızlarına kavuşacağını belirtmişti. Ardından da Apple tüm telefonlarına batarya ile ilgili daha fazla seçenek bırakarak bataryanın sağlığının telefon üzerinden izlenebilmesini ve bu yavaşlatma olayının isteğe bağlı bir seçenek olmasını sağlamıştı.
iPhone 12, 11, XS ve 8’in bu sorundan etkilendiği düşünülüyor.
Bütün bu olay o dönemler Apple müşterileri tarafından #batterygate hashtag’i ile sosyal medyada ölümsüzleştirilmişti. OIayın davası sonucunda da Apple ABD’de bu telefonları kullanan herkese yaklaşık 25 dolar ödemeyi kabul etmek zorunda kalmıştı. Tabi dünyanın geri kalanındaki kullanıcılar ödeme alamadı, örneğin Türkiye’de sadece ucuza batarya değişimi programı uygulandı.
İspanyol iphoneros sitesine göre bir dejavu ile karşı karşıyayız. İspanya’daki Tüketiciyi Koruma Organizasyonu Apple’ı iPhone 12, iPhone 11, iPhone XS ve iPhone 8‘i yavaşlatmakla suçluyor. İspanyol grup iOS 14.5, iOS 14.5.1 ve iOS 14.6 yayınlanırken bu telefonların kısıtlandığı görüşünde. Kuruluş, Apple’ın telefonlarını kısarak tüketici cihazlarına önemli ölçüde zarar verdiğini, işlemci hızını önemli ölçüde azalttığını ve pil ömrünü kısalttığını belirtiyor.
Tüketici grubu mahkemeden önce Apple ile sorunu aralarında güzelce çözmek için firmaya ulaşmış durumda. Fakat kullanıcıların yaşadığı problemlerin giderilmesini içeren istekleri yerine getirilmezse mahkeme yolu açık görünüyor.
Bu yılın sonunda iOS 15 güncellemesi ile Apple ilginç bir karar alarak dileyen kullanıcıların iOS 15’e geçmeden iOS 14 sürümünde devam edebileceğini ve bu kullanıcıların güvenlik güncellemelerini almaya devam edeceğini açıklamıştı. Eğer bu yavaşlatma meselesi işletim sistemindeki bir hatadan kaynaklanıyorsa Apple basitçe bir yama yayınlayarak problemin üstesinden gelebilir. Fakat eğer bu donanımsal bir arıza ise Apple bu işin sonunda çok büyük zarara da girebilir. Bunu zaman gösterecek gibi duruyor.
Siz ne dersiniz? Aranızda bu bahsedilen telefonları kullananlar var mı? iOS 14.5 ve sonrasındaki güncellemelerden sonra yavaşlama ve batarya süresinde azalma hissettiniz mi? Sizce Apple eski telefonları bilerek yavaşlatıyor mu? Yorumlarda bizimle paylaşmaktan çekinmeyin.
Bir yanıt bırakın