Cook, bu çiplerin tam olarak nasıl kullanılacağını söylemese de, 4 ve 3 nanometrelik parçaların yeni nesil iPhone’lar, Mac’ler ve diğer önemli ürünlerde kullanılması bekleniyor. Apple şu anda TSMC’nin en büyük müşterisi konumunda.
Phoenix tesisinin 2024 yılında üretime başlaması bekleniyor. Artan talep nedeniyle 2026 yılında ilave tesis daha açılması bekleniyor. Bu iki tesis birlikte yılda yaklaşık 600.000 çip üretecek. TSMC fabrikalara 40 milyar dolar harcıyor, ancak harcamalar ABD’nin yarı iletken üretimini teşvik etmeyi amaçlayan CHIPS ve Bilim Yasası yoluyla kısmen hükümet tarafından sübvanse ediliyor.
Intel de Arizona ve Ohio’da da fabrikalar kuruyor ve kendi çipini üretmek isteyen diğer şirketler için bir dökümhane olarak hizmet vermeyi planlıyor. Şirket Apple’ın bileşenlerini yapmakla ilgilendiklerini de ifade etti. Ancak bunun gerçekleşip gerçekleşmeyeceği, Intel’in yeni nesil çip üretim süreçlerine yönelen TSMC gibi dökümhanelere ayak uydurma becerisine bağlı olabilir.
Apple’dan kritik karar! Fiyatlar artabilir
Çıktı, TSMC’nin toplam kapasitesinin yalnızca küçük bir bölümünü temsil edecek. CNBC, Tayvan firmasının yalnızca 2020’de 12 milyon çip ürettiğini belirtiyor. Yine de Ulusal Ekonomik Konsey, bunun ABD talebini karşılamak için yeterli olması gerektiğini tahmin ediyor. Bu, çip kıtlığını azaltabilir, istihdam yaratabilir ve Amerika’nın yabancı üretime olan bağımlılığını azaltabilir.
Tesisler iki yıl daha üretime başlayamayacak olsa da açılış haberleri tam da uygun bir zamanda gelmiş gibi görünüyor. Henüz kısa bir süre önce Apple, Çin’in COVID-19 politikaları nedeniyle iPhone 14 Pro üretimindeki gecikmeler konusunda uyarıda bulundu. Teorik olarak, Amerikan tesislerinin bu kısıtlamaların etkisini azaltması bekleniyor.
Bir yanıt bırakın