Hayatınızda hiç çizgi roman açmamış okumamış olabilirsiniz ya da süper kahraman filmlerini sevmiyor olabilirsiniz. Fakat Batman’in kalkanını ya da Süpermen’in S’sini önünüze koyarlarsa onları nasıl tanıyacağınızı bilirsiniz. Aynısı Facebook için F veya Windows pencereleri için de geçerlidir. Bunlar, Apple logosu gibi, kapsamları dışında tanınan popüler sembollerdir.
Bugün Apple hikayesinin üçüncü perdesinde. 1970’lerde, heyecan verici ilk perdesini yaşadı, daha sonra 1990’larda ikinci bir kargaşa yaşadı, sonuçta ders kitabı olarak Amerikan başarı hikayesi haline geldi. Garajda çok uluslu, milyar dolarlık bir şirket nasıl kuruldu.
Apple markasının kuruluş hikayesi!
Sonsuza dek ısırılan elma. Ama bu elma nereden geldi? Onu ilk kim ısırdı?
Bu sembol için birçok söylenti bulunuyor. Bu söylentiler içerisinde en inandırıcısı olan ise, ilk bilgisayarların üretiminde fazlasıyla rol alan Alan Turing’e ithafen kullanıldığıdır. Alan Turing, İngiltere’nin savaş dönemlerinde teknolojik konularda yaptığı katkıların hiçe sayılmasından sonra evinde ölü bulundu. Elma ne alaka derseniz bir masanın başında intihar eden Alan Turing’in elinde ısırılmış bir elma vardı.
Tarihler 1974 yılını gösteriyordu, 1.nesil video oyunlarının olduğu yıllar, atari salonlarının popülerlik kazandığı ve tarihteki ilk ev konsolu Magnavox Odyssey,in pazara yeni girdiği yıllardı. Konsol ABD’de çıktıktan iki yıl sonra İngiltere’de piyasaya sürülmüştü. Atari Şirketi çok para kazanmaya başlamıştı. Bundan 3 yıl sonra Atari 2600 için Steve Jobs adında bir adamı video oyunu tasarımcısı olarak işe alıyordu. Steve Jobs’un o aralar tek bir hayali vardı, para biriktirip Hindistan’a gitmek ve Budizm’le tanışmak.
Bunu başardıktan sonra, Silikon Vadisi’ne geri dönüşünde, evinde kendi bilgisayar anakartı versiyonunu geliştirmeye çalışan ve aynı zamanda Hewlett Packard için çalışan eski bir lise sınıf arkadaşı olan Steve Wozniak ile tanıştı. 20. yüzyılın iş dâhilerinden biri olan ve kullanıcı zevklerine ilişkin muazzam bir pazar anlayışına sahip olan Jobs, meslektaşının Apple I‘ini fark etti ve sahip olduğu potansiyeli anında gördü.
Stevelerin her ikisi de fikirlerini o zaman çalıştıkları mevcut firmalara satmak için çok uğraştılar. Ancak çoğu zaman olduğu gibi, aynı gelecek vizyonuna sahip olmayanlar da vardı. Nihayet Apple I’i Hewlett Packard‘a sundular fakat şirket, Wozniak’ın tasarımını reddetti. Aynı teklif Atari’ye sunuldu ama yine reddedildiler.
Jobs için bu anakartın bir geleceği vardı. Jobs, Wozniak ve üçüncü ortak olarak Ronald Wayne ile birlikte Apple Computer Inc. adında bir şirket kurdular. Sadece 10 gün sonra Ronald Wayne istifa etti ve hissesini Jobs sadece 800 dolara almıştı. Tabi bu şirketin kurulduğu yer ve ilk ofis Jobs’un garajıydı.
Bir yanıt bırakın