App Store Optimizasyonu (ASO) Nedir, Nasıl Yapılır?

İçindekiler

ASO (App Store Optimization) akıllı telefon kullanım oranının artmasıyla birlikte oldukça revaçta. Artık tüketiciler çoğu haberleşme, marketplace ve sosyal medya sitelerini uygulamalar aracılığıyla takip ediyor. We Are Social ve Hootsuite ortaklığında yayınlanan yeni Dijital 2022 Küresel Genel Bakış Raporu, dünyada telefon kullanım sayısının 5,31 milyara ulaştığını gösteriyor. Bundan dolayı arama motorundaki yoğun rekabetin mobil uygulamalarda da olduğunu söyleyebiliriz. Markaların mutlaka uygulaması gereken ASO stratejileri SEO stratejileriyle benzerlik gösterse de biraz daha farklı. Bu stratejilerde uygulama tasarımından tanıtım amacıyla yazılan içerikler önem taşıyor. Hâl böyleyken ASO nedir ve uygulama teknikleri nelerdir araştırma konusu oluyor.

Uygulamanın markette rekabet edebilir duruma gelebilmesinde birçok değişken rol oynuyor. Uygulamanızı zirveye taşımak ve mobil uygulama pazarlama kapsamında doğru stratejiler gerçekleştirebilmeniz için hadi başlayalım. Bu yazıda App Store Optimizasyonu hakkında bilmeniz gereken tüm bilgileri derlerdik. Uygulamanızı zirveye taşımak ve etkileşimi artırmak için aşağıdaki başlıklarımıza göz atabilirsiniz. Zaman geçtikçe yükselen dijitalin daima zirvesinde olmanız için Kriko Blog yanınızda! ASO hakkında ekstra bilgi almak için bloğumuzu inceleyebilirsiniz.

Mobil Uygulamaları Zirveye Çıkarabilen ASO Nedir?

Mobil uygulama mağazası optimizasyonu olarak da adlandırılan ASO, uygulamaların liste performansını iyileştirme stratejilerini kapsar. Bir uygulamanın mobil mağazalarda yükselişini etkileyen tüm KPI’lar ASO stratejileri dahilindedir. ASO uygulamaları çerçevesinde uygulamaların teknik yapısı ve marketteki sunumuna dair iyileştirmeler yapılır. Teknik yapısı kapsamında uygulamanın cihazlarda çalışma hızı gibi faktörler öne çıkar. Marketteki sunumunda ise uygulamanın konumlandırılış şekli ve feedback’lerin iyileştirilmesi gibi KPI’lar öne çıkar. Şimdi size ASO uygulamalarında uygulamanızı ideal bir şekilde tanıtmanızı sağlayan içerik unsurlarından bahsedeceğiz. Uygulamanızı zirveye taşımak için hadi başlayalım!

İşe Analiz Etmekle Başlayın!

ASO nedir, nasıl yapılır bakıldığında; tıpkı SEO uygulamalarında olduğu gibi App Store, Google Play ve Huawei App Gallery optimizasyonunda da rakip analizi oldukça önemli. Uygulamanızın bulunduğu kategorideki benzer uygulamalara göz atın. Başlık stillerini, description açıklamalarını ve görsel seçimlerini inceleyin. Buna ek olarak kullanıcı yorumlarına da bakmadan geçmeyin. Kullanıcıların uygulamalar hakkında verdiği feedback’leri dikkate alarak kendi uygulamanızı optimize edebilir ve hata toleransınızı azaltabilirsiniz. Bununla birlikte CTA (Call To Action) disiplinine uygun bir optimizasyon gerçekleştirebilirsiniz. Bu adım hem App Store hem de Google Play Store için geçerli. Özetle bahsetmek gerekirse süreç bu şekilde işliyor. Şimdi gelin biraz detaya inelim. Rakip analizi sürecine ilk olarak anahtar kelime araştırması yapın. Anahtar kelime araştırması konusunda App Store ve Google Play’in sunduğu birçok ASO aracı bulunuyor. Apple Search Ads ve Google Keyword Planner gibi araçları kullanarak uygulamanıza uygun bir strateji yürütebilirsiniz. Ayrıca AppFollow ve AppTweek gibi araçlara da göz atabilirsiniz.

Anahtar Kelime Analiziyle Rekabetçi Bir Pozisyon Alın

Google Play ve App Store gibi pazarlar açıldığı ilk dönemlerde düşük rekabete sahipti. Bu durum uygulamaların kolaylıkla ön plana çıkmasını sağladı. Fakat günümüzde uygulamaların arasındaki rekabet artmasıyla küçük detayların dahi görünür olmak için önemli bir hale gelmesine sebep oldu. Bu durumda uygulamaların başlığı ve tanıtım metinlerinde keyword kullanımı önemli hale geldi. Uygulamanızın hedef kitlenizde görünür olmasını sağlamak için siz de keyword kullanmayı ihmal etmeyin. İlk olarak uygulamanızı tanımlayan temel anahtar kelimeler üzerinden araştırma yapın. Anahtar kelime analizinden özetle bahsetmek gerekirse şu şekilde sıralamamız mümkün:

  • İşe uygulamanızı birebir tanımlayacak anahtar kelimeleri belirlemekle başlayın.
  • Temel anahtar kelimelere ek olarak uygulamanıza kimlik kazandıracak long tail keywords (uzun kuyruklu anahtar kelime)leri de eklemeyi ihmal etmeyin.
  • Rakiplerinizin kullandığı anahtar kelimeleri inceleyin.

Uygulamanızı algoritmaya tanımlamanıza yardımcı olarak kelimeleri araştırırken yukarıda bahsettiğimiz üç adımı dikkate alın. Bu adımlara dayanarak yaptığınız anahtar kelime analiziyle yüzlerce alternatif keyword’e ulaşacağınızdan eminiz. “Peki aralarından nasıl seçim yapacağım?” Eğer bu tür soru işaretlerine sahipseniz sıradaki adımınız keyword tool’lara geçmek olmalı. Bulduğunuz anahtar kelimeleri keyword toolarında araştırın. Aranma hacmi yüksek olan anahtar kelimeleri bir kenara not edin. Karar sürecinde doğru ilerlemeniz için şunu da eklemeden geçmeyelim. Seçtiğiniz anahtar kelimeler hem hacmi hem de uygulamanızla alaka düzeyi yüksek olmalı. Bu iki faktörün birleşimiyle gerçekleştireceğiniz optimizasyon size başarıyı getirir. Bununla birlikte en çok rekabetin bulunduğu anahtar kelimeleri de dikkate alın. Bu kelimelerin farklı varyasyonlarını kullanarak uygulamanızı ve metinsel öğelerinizi düzenleyin.

Şimdi Uygulama Zamanı!

Etkili bir ASO optimizasyonu gerçekleştirmek için rakiplerinizi incelediniz ve anahtar kelime araştırmanızı tamamladınız. Şimdi gelelim toplanan verilerle kusursuz bir ASO optimizasyonu gerçekleştirme adımına. Güçlü bir içerik optimizasyonu gerçekleştirmek için uygulamanızın App Store’da görünümünü kapsayan tüm öğeleri ele almalısınız. Görsel ve yazınsal öğeler uygulamanızın üst sıralarda görünmesinde önemli ölçüde rol oynar. Şimdi size ilk olarak ASO’da oldukça önemli görülen yazınsal unsurlara. Bu adımda title ve description gibi metin öğelerinin optimizasyon sürecinden bahsedeceğiz.

Title – Uygulama Başlığı

Uygulama başlığı hem App Store için hem de Google Play Store için büyük önem taşıyor. Çünkü kullanıcıların yaptığı aramalarda ilk olarak title öne çıkıyor. App Store veya Google Play Store fark etmeksizin ilk olarak uygulama başlığını optimize etmelisiniz. Uygulamanız için ideal başlığı belirlerken platforma göre değişen karakter sınırına dikkat edin. Google Play Store’un uygulama başlığı için 30 karakter sınırı bulunuyor. Bu durum iOS App Store’da ise 30 karakter olarak belirleniyor. Marka adınızı yazdıktan sonra ekstra karakter ekleme fırsatınız varsa hemen anahtar kelimelere başvurun. Uygulamanızı en iyi tanıtacak anahtar kelimeyi karakter sınırını aşmadan title kısmına dahil edin. Örnek vermek gerekirse Getir – Online Market veya Bilyoner – İddaa Bülteni & Canlı Sonuçlar gibi.

Description – Uygulama Açıklaması

Description kısmı uygulamanızı hedef kitleye tanıtmanız için harika bir fırsat! Bu kısmı yazarken CTA ve ASO faktörlerini sakın göz ardı etmeyin. Uygulama açıklaması yazarken dikkat etmeniz gerekenleri şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Uygulamanızı benzersiz kılan özelliklerden bahsedin.
  • Uygulamanızı tanımlayacak anahtar kelimeleri içeriğinize orantılı bir şekilde ekleyin.
  • Metninizdeki anahtar kelimelerin tekrarlamamasına, fazla yoğun olmamasına dikkat edin.
  • Belirlediğiniz temel anahtar kelimelerin long tail keyword versiyonunu kullanmayı da ihmal etmeyin.

Açıklama alanı 4000 karakterle sınırlı. 4000 karakter limitiyle uygulamanızı tanıtmada zorluk çekmezsiniz. Fakat açıklamanızı oluştururken 4000 karakterlik uzun bir metin oluşturmanıza gerek yok. Hedef kitlenizi yorulmadan uygulamayı tanımasını sağlamak için daha kısa ve öz bir metin oluşturabilirsiniz. Uygulama açıklamasında kullandığınız anahtar kelimelerin yoğunluğu oldukça önemli bir konu. Anlamsız anahtar kelime tekrarı veya aşırı yoğunluk App Store tarafından ceza almanıza sebep olabilir. Bununla birlikte kullanıcı user intent tarafında da bu durum pek hoş karşılanmayabilir. Bunun için anahtar kelime seçiminizi zenginleştirin ve metnin tümüne eşit bir biçimde yayın. Böylece metniniz hem ASO optimizasyonuna uygun olacak hem de okunabilirliğiyle hedef kitlenin beğenisini kazanacaktır.

Uygulama Tasarımı, Kullanışlı Arayüz

Uygulama içi tasarım öğeleri kullanıcıların memnuniyeti açısından oldukça önemli. Tasarım sürecinde uygulamanızı UI ve UX odaklı inşa edin. UI (Kullanıcı Arayüzü), kullanıcıların pozitif anlamda bir site deneyimi yaşaması adına yürütülen stratejileri kapsar. Bu süreçte uygulama kullanıcının istediği her şeyi pratik bir şekilde bulması üzerine kurgulanır. Örneğin, bir marketplace uygulamasında ürün arama, kategori, satın alma ve yorum gibi süreçlerin kullanıcı konforuna uygun kurgulanması UI stratejilerini kapsar. UX’de ise tasarım sürecindeki estetik unsurların bütünü yer alır. Kullanıcı deneyimi anlamına gelen alanda uygulama renk, tipografi, gölge ve görsel gibi grafik öğeler oldukça önemlidir. UX’de kullanıcıların ilgisini çekecek ve aynı zamanda aradığı hizmete kolaylıkla ulaşabilmesini sağlayacak efektif stratejiler işler. Arayüz tasarımda kullanıcıyı harekete geçirici aksiyonlar almak da UX açısından önem taşır. CTA (Call to Action) çağrısı yapan butonlar, yazı fontları, keskin renkler kullanıcı deneyimi açısından önemli grafik öğeleridir. UX tasarımında bu tür öğelere dikkat ederseniz ürününüzü veya içeriğinizi daha çekici kılabilirsiniz. İyi bir mobil uygulama tasarımı gerçekleştirmek için bu alanlardan faydalanmak kaçınılmazdır. Çünkü UX/UI ile kullanıcı deneyimi ve estetik unsurlar detaylı bir şekilde kurgulanır. Böylece içeriğin ulaşılabilir ve çekici olması sağlanır. Kullanışlı ve estetik bir uygulama tasarımı demek kullanıcı memnuniyeti demektir. Kullanıcılardan aldığınız olumlu tepkiler ise sizi App Store’da zirveye taşıyabilir. Kullanıcı memnuniyeti demişken; gelelim App Store algoritmaların kullanıcı memnuniyetine verdiği öneme.

Gelelim Sonuç Tablosuna: Aldığınız Çıktıları Analiz Edin

Yukarıda bahsettiğimiz uygulamaları gerçekleştirdiyseniz sahneye çıkmaya hazırsınız demektir. Uygulamanın ilk süreçte gösterdiği performansı incelemek gelişim süreci açısından oldukça önemli. İndirme sayısı ve kullanım oranı gibi faktörler görsel ve metinsel stratejilerinizin başarısı hakkında ipucu verir. Eğer beklediğiniz veriler gelmiyorsa anahtar kelime stratejinizi değiştirebilirsiniz. Unutmayın, uygulamanızı tanımlayacak binlerce anahtar kelime bulabilirsiniz. Sizin yapmanız gereken anahtar kelimeler arasında en iyi trafiği getirecek kombinasyonu belirlemek. Denemeler yaptıkça geliştiğinizi ve başarıya bir adım daha yaklaştığınızı göreceksiniz. ASO optimizasyonunda ele almanız gereken verileri şu şekilde sıralamak mümkün:

İndirme Sayısı: Uygulamanızın aylık indirme sayısı. ASO stratejilerinde ne kadar başarılı olduğunuzun temel göstergesidir. İndirme sayınızda düzenli olarak artış uygulama mağazasında önemli bir sıralama faktörüdür. İndirme sayınız arttıkça App marketlerin kullanıcılara sunduğu özel öneriler yer almayı başarırsınız. Bununla birlikte uygulama mağazalarındaki görünürlüğünüz de yükselir.

Değerlendirmeler: Uygulamanızın başarı durumunu analiz etmek için en somut veriler değerlendirme kısmında bulunur. Kullanıcıların yaptığı yorumlar ve puanlamalar uygulamaların rekabet durumunu önemli ölçüde etkiler. Bunun için olumsuz yorumlara yanıt vermeyi ve sorunlara çözüm getirmeyi ihmal etmeyin. Tüm bunlara ek olarak gerçek kullanıcılardan gerçek yorumlar aldığınıza emin olun. Aksi takdirde App Store’ların algoritması incelemeleri kabul etmez ve silebilir. Bu durum uygulama marketlerindeki görünümünüzü olumsuz etkileyebilir.

Kullanım Oranı: Akıllı telefonunuzda kullanmadığınız uygulamalardan mutlaka sık sık bildirim aldığınız olmuştur. Google veya İOS pazarındaki tüm uygulamalar bu duruma oldukça özen gösterir. Çünkü uygulamanın indirildikten sonra arka planda tutulması ve kullanılmaması sıralamayı olumsuz yönde etkileyebilir. Eğer verilerinizde bu tür problem mevcutsa harekete geçmenizde fayda var.

Bu bahsettiklerimizin dışında uygulamanızı tanıtmak ve yükseltmek için farklı kanalları kullanmanız gerektiğinin de altını çizelim. Web sitesi ve sosyal medya kanallarında uygulamanızı tanıtarak sıralamanızı yükseltebilirsiniz. Bu kanallar geri dönüş almanız ve daha fazla kitleye ulaşmanız için de oldukça ideal. Aynı zamanda bir marka niteliği de taşıyan uygulamanızın pazarda görünür olması için farklı yöntemler denemeyi de göz ardı etmeyin.

“Anahtar Kelime Araştırması Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken 10 Kural“ başlıklı yazımızı okumuş muydunuz?

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*