Akıllı telefonlar artık daha uzun ömürlü olacak! Şimdi Apple düşünsün!

The Verge‘in belirttiği gibi, bu zaman aralığı içinde tüketiciler piller, ekranlar, şarj cihazları, arka kapaklar ve SIM ve hafıza kartı tepsileri gibi parçaları değiştirebilecekler.

Avrupa Komisyonu (EC) da pil dayanıklılığında iyileştirmeler yapıyor. Telefon ve tablet pillerinin, kapasitelerinin %83’ünün altına düşmeden önce en az 500 tam şarja dayanabilmesi gerektiğini söylüyor. Önerilen düzenlemelere göre, telefonların pil dayanıklılığı, düşme ve suya dayanıklılık dereceleri gibi ayrıntılı bilgileri içeren bir etikete sahip olması gerekecek.

Financial Times’ın işaret ettiği gibi asıl amaç e-atıkları ve telefonların ve masaların çevresel etkilerini azaltmak. Bir araştırmaya göre, akıllı telefon yaşam döngülerini beş yıl artırmak, emisyonlar açısından yaklaşık 5 milyon otomobilin yollardan çekilmesine eşit olacak. Öneri, telefonların ve tabletlerin daha geri dönüştürülebilir ve onarılabilir hale getirilmesinin, bunların üretimi ve kullanımıyla ilgili enerji tüketim maliyetlerini üçte bir oranında azaltacağını öne sürüyor.

Akıllı telefon üreticileri, daha fazla parça bulunabilirliğinin plastik tüketimini artıracağını iddia ederek kuralların bazı unsurlarına karşı çıktılar. Teknoloji şirketlerini ve ticaret gruplarını temsil eden bir kuruluş olan Digital Europe, “Potansiyel bir aşırı üretim, müteakip depolama ve yedek parçaların imhası doğal olarak kaynakların boşa harcanmasına, malzeme verimliliğinin düşmesine ve olumsuz ekonomik değerin sonuçlanmasıyla sonuçlanacak ve sonuçta tüketici için daha yüksek maliyetlere yol açacaktır” dedi.

Akıllı telefonlar artık daha uzun ömürlü olacak! Şimdi Apple düşünsün!

Bununla birlikte, bazı telefon üreticileri, tüketicilere cihazlarını kendi kendilerine onarmaları için bileşenler ve araçlar sunarak bu tür düzenlemelerin önüne geçmeye çalışıyor. Apple, Google ve Samsung, telefonlar ve diğer ürünler için parça satmaya başladı.

Önerilen kurallar, yazılım güncellemelerini de etkileyecek. Üreticilerin, bir cihaz satmayı bıraktıktan sonra beş yıl boyunca güvenlik güncellemeleri sağlamaya ve en az üç yıl boyunca işlevsellik güncellemeleri sağlamaya devam etmeleri gerekecek.

EC, Haziran ayında USB-C’nin 2024 sonbaharına kadar tüm telefonlar da dahil olmak üzere çoğu elektronik cihaz için şarj standardı haline gelmesi için bir yönerge duyurdu. Bazı teknoloji şirketleri, özellikle Apple, tescilli Lightning şarj cihazını kullanan böyle bir harekete uzun süredir karşı çıkıyordu.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*