Abra Kadabra! Karşınızda Yapay Zeka Resmi

İçindekiler

Yapay zeka ifadesini, ülkemizde son 10 yıldır, küresel anlamda ise daha uzun zamandır sıklıkla duyar olduk. Hemen hemen her sektördeki iş kolunda kullanılmaya başlanan yapay zeka, şu anda bilgisayarlarımızdan telefonlarımıza, arabalarımızdan buzdolaplarımıza kadar hayatımızın içinde. Şimdi ise içerik anlamında, gelecek kuşakları domine etmesi beklenen bir işe imza atmış durumda. Zira yapay zeka, yazdığınız herhangi bir metni, uyumlu bir görüntüye dönüştürüyor. Bu, yazıyı resme çevirme teknolojisini gerçekleştiren pek çok yazılım şu anda mevcut demek. Biz de bu programları sizin için araştırıp bu yazının konusu haline getirdik. Ancak yapay zeka programlarının nasıl çalıştığını anlayabilmemiz için öncelikle makine öğreniminin ne olduğu hakkında temel birkaç bilgiye hakim olmamız gerekiyor. Yazımızın devamını okuyarak konu hakkında detaylı bilgi edinmeniz mümkün. Hazırsanız yapay zeka resmi nasıl üretiliyormuş öğrenelim.

Nedir Bu Makine Öğrenimi?

İngilizcede machine learning olarak tanımlanan ve Türkçemize “makine öğrenimi” ya da “makine öğrenmesi” olarak yerleşen bu kavram, adından da anlaşılacağı üzere ve kabaca makinelerin kendi kendilerine öğrenmelerini anlatıyor. Daha detaylı anlatacak olursak makine öğrenimini, işlediği veriye göre öğrenen sistemler meydana getirmek üzere programlanan yapay zeka kümesi olarak özetleyebiliriz. Çoğu zaman birbiri yerine kullanılan yapay zeka ve makine öğrenmesindeki en temel fark, makine öğrenimi çözümlerinin tümünün yapay zeka olması; ancak yapay zeka çözümlerinin hepsinin makine öğrenimi olmamasıdır.

Aslında her gün makine öğrenimini, fark ederek ya da etmeyerek bir şekilde deneyimliyoruz. Çevrimiçi bankacılık faaliyetlerinde, online market ya da kıyafet alışverişlerinde, sosyal medya gezintilerimizde ya da en sevdiğimiz diziyi Netflix’ten izlerken makine öğrenimi bizim için aktif halde çalışıyor. Her birinde amaç, son kullanıcının alışveriş deneyimini iyileştirmek veya ona daha güvenli bir siber yolculuk sağlamak.

Ayrıca her bir makine öğreniminin farklı farklı algoritmaları bulunuyor. Amacına göre işlevleri bulunan bu algoritmalar, aslında bir bakıma makinelerin motoru sayılır. Şu anda günümüzde iki tip makine öğrenimi algoritması kullanılmakta: Denetimli ve denetimsiz eğitim. Bunların her biri, veriyi kendine has tekniklerle öğrendiği için bu isimleri alır. Gelin, denetimli ve denetimsiz makine öğrenimine biraz daha yakından bakalım.

  1. Denetimli Makine Öğrenimi: Adından da kolayca anlaşılacağı üzere denetimli makine öğreniminde, kılavuz olarak hareket eden bir veri uzmanı yer alır. Veri uzmanı, öncelikle algoritmaya hangi hedefe ulaşması gerektiğini öğretir. Nasıl ki biz çocuklarımıza renkleri belli görsellerle ya da destekleyici materyallerle öğretiyorsak, makineler de belli algoritmalarla hedeflerini ve yollarını belirleyip aynı yolları kullanarak bir öğrenme örüntüsü oluşturuyor. Bu örüntü daha sonraki öğrenme sürecinde kendilerine kılavuz oluyor ve sonunda makineler, kendi kendine öğrenmeye devam ederek ilerliyor.
  2. Denetimsiz Makine Öğrenimi: Bu modelde, öğrenme sürecinin hiçbir aşamasında bir insan veya kılavuz bulunmuyor. Bilgisayarlar olarak tanımlanan makineler, karmaşık süreçleri ve modelleri tek başına ve daha bağımsız biçimde öğreniyor. Bu sistem, bir çocuğun, öğretmeni ya da ebeveynlerinin yardımı olmaksızın renkleri öğrenmesine benzetilebilir. Çocuk burada, hiçbir kılavuz desteği görmeden kendi geliştirdiği sistem ile renkleri ezberliyor ve bir daha gördüğünde hatırlayarak renklerin adlarını kendiliğinden öğreniyor. Kısacası denetimsiz makine öğrenimi, etiketleri veya çıktısı olmayan veriye dayalı bir sistemi anlatmak için kullanılır, demek mümkün.

İşte, tüm bu bilgilerin ardından sırada yazıyı resme dönüştüren programları tanıtacağımız kısım var. Alışık olduğumuz resmi yazıya çevirme programı algoritmalarının benzeri şekilde çalışan yazıyı resme çevirme programlarından ilki olan Midjourney ile başlayalım.

Midjourney Nedir, Nasıl Kullanılır?

Midjourney, yazıyı resme dönüştürme programları arasındaki en popülerlerinden. Metni görüntüye dönüştüren pek çok algoritma türemiş olmasına rağmen, bunlardaki doğruluk, kalite ve ifade açısı derecelendirmeleri birbirinden farklı. Midjourney, tüm bu yapay zeka programları içinde, bu kavramların derecesi bakımından üst sıralarda yer alıyor, diyebiliriz.

Midjourney’i tek bir cümle ile tanımlayacak olursak kendisi, komut olarak kelimeleri ve kelime öbeklerini baz alarak resim çizen bir yapay zeka botu. Onunla, hayallerinizi kelimelere, daha sonra da resme dönüştürebilirsiniz. Hem de saniyeler içinde! Buradaki kilit nokta, Midjourney botlarının bu görselleri sıfırdan üretmemesi. Ortaya çıkan görseller, daha önce yapılmış işlerin harika bir replikası.

Şimdi gelelim, Midjourney botunun nasıl kullanıldığına. Midjourney, Discord uygulaması üzerinden verilen komutlarla çalışıyor. Midjourney Discord kanalına giriş yaptıktan sonra oradan “/imagine prompt:” komutu kullanarak bota dilediğiniz görüntüyü çizdirebilirsiniz. Önemli olan kelimelerinizdeki detaylar. Bot, komuttaki sanatsal detaylara önem vererek harika görüntüler ortaya çıkarabiliyor. Bizim, Midjourney yolculuğumuzda ortaya çıkan görsel ise hemen yukarıda. Komutumuz ise “hafif sisli güzel bir göl manzarası” idi. Deneyin, çok eğleneceksiniz!

Craiyon Nedir, Nasıl Kullanılır?

Tıpkı Midjourney gibi Craiyon da yapay zeka resmi üreten botlardan. Arkasındaki yapay zeka ile harikalar yaratan bu bot, Boris Dayma tarafından, eski DALL-E’ye alternatif olarak geliştirilmiş. DALL-E’den çok daha fazla popüler kültür bilgisini harmanlayarak resimler üreten bu sistem, sadece bu sebeple bile çok daha fazla ilgi görüyor, demek mümkün. Üstelik Craiyon’u kullanmak da son derece kolay. Midjourney’nin aksine herhangi bir uygulamanın kullanılmasının gerekli olmadığı bu sistemde, www.craiyon.com adresine gittikten sonra oradaki metin kutusunu kullanmanız yeterli. Görüntüsünü görmek istediğiniz kelimeleri, metin alanına yazın ve sonra… Abra Kadabra! Craiyon’da üretilen görsellerin hangi bağlamda ve hangi sanat tarzında görüntülenmesini istediğinizi bile seçebilirsiniz. Craiyon, size çok alternatifli görüntüler sunuyor. Siz bunlar içinde en çok beğendiğinize tıklayarak onu seçiyor ve sonrasında kaydetmek için görüntüyü panoya kopyalıyorsunuz. İşte, bu kadar! Yukarıda bizim verdiğimiz “çirkin bir unicorn” komutu ile yapay zeka botunun neler ortaya çıkardığını açık ve net biçimde görebilirsiniz.

Stable Diffusion Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yazıyı resme çeviren yapay zeka programları listemizin bir diğer maddesi Stable Diffusion. Dünya genelinde milyarlarca kullanıcı sayısına ulaşan Stable Diffusion, esnek olmayan bir CLIP ViT-L/14 metin kodlayıcı ve en az 10 GB VRAM içeren bir GPU kullanarak çalışıyor. Stable Diffusion’a Dream Studio’ya ait olan https://stablediffusionweb.com/prompts adresi üzerinden erişmeniz mümkün. Stable Diffusion botlarının “gelecek dünya” algısı ise yukarıdaki görselde saklı. Çok da haksız sayılmazlar. Ne dersiniz?

Pinegraph Nedir, Nasıl Kullanılır?

Pinegraph de tıpkı diğerleri gibi yapay zeka resmi çizmek için harika bir program. Pinegraph.com adresine gittiğinizde karşınıza çıkan “Bir…çizmek istiyorum.” Alanındaki metin kutusuna görmek istediğiniz resmin kelimelere dökülmüş halini yazıyorsunuz. Daha sonra bot, sizin için resmi hazırlamaya başlıyor. Ne isterseniz çizdirmeniz mümkün. Saçları rüzgarda uçuşan bir kız çocuğu, ata binmiş bir savaşçı, Elon Musk’ın metaverse kopyası, masum bir tilki ya da aklınızda ne varsa… Midjourney kadar başarılı sonuçlara imza atamasa da Pinegraph de ürettiği yapay zeka resimlerini geliştireceğe benziyor. Bizim Pinegraph botlarına komutumuz “turuncu saçlı koşan bir at” idi. Sonuç yukarıda.

HotPot AI nedir, Nasıl Kullanılır?

https://hotpot.ai/art-generator web sitesine girdiğinizde karşınızda “Ne çizmeliyim?” sorusunun yazılı olduğu bir metin kutusu ile karşılaşıyorsunuz. Buraya, bota yardımcı olacak kelime komutlarını girdikten sonra işin gerisi yapay zekaya kalmış. Hayal gücünün sanata dönüştüğü bu yerde siz de dilediğiniz kelimeyi görsele dönüştürebilirsiniz. Bakınız HotPot AI yapay zekasının “Tanrı” komutumuzu nasıl algıladığına…Hemen yukarıda.

Avyn Nedir, Nasıl Kullanılır?

Avyn ile yapay zeka resmi listemizi tamamlıyoruz. Avyn.com üzerinde, Stable Diffusion bünyesinde oluşturulmuş milyonlarca görseli görmek mümkün. Buradaki görseller içinde sizin komutunuza en uygun olanlarını listeleyebilirsiniz. Hayal dünyasının sınırlarını zorlayan bu görseller içinde Alice Harikalar Diyarı’ndan fırlamışçasına özgün içeriklerle karşılaşma ihtimaliniz yüksek.

Kripto Paradan Yapay Zekaya Web 3.0 Nedir? biliyor musunuz? Hemen tıklayarak yapay zekanın fintek ve diğer siber dünyalara nasıl dokunduğunu incelemeye başlayabilirsiniz!

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*