Japonya uzay yarışında büyük darbe aldı!

Bir duyuruda JAXA, kendini imha etme komutunun rokete Japonya saatiyle 10:52’de iletildiğini, çünkü “görevi gerçekleştirme olasılığı bulunmadığını” söyledi. Ajans, neyin yanlış gittiğini anlamak için olayı hala araştırıyor.

H3, program ilk kez 2013’te onaylandıktan sonra Mitsubishi Heavy Industries tarafından inşa edildi ve ülkeye 200 milyar yen’e (yaklaşık 1,5 milyar dolar) mal oldu. JAXA, roketi 2020’de fırlatmayı umuyordu ki o yıl H3 için işlevsel bir test tamamlanmıştı, ancak mühendislik sorunları nedeniyle açılış uçuşunu ertelemek zorunda kaldı. Bu yıl 17 Şubat’taki ilk gerçek fırlatma denemesi, ilk aşamadaki bir elektriksel parazit sorunu nedeniyle araç kalkamadan iptal edildi.

Japonya uzay yarışında büyük darbe aldı!

Nikkei Asia’ya göre, Başbakan Fumio Kişida, H3’ü “ulusun iş dünyası ve ulusal güvenlik emelleri için çok önemli” olarak görüyor. Yörüngeye çok daha fazla Japon gözetleme uydusu yerleştirmek ve müşterilere fırlatma hizmetleri sunacak bir işletmenin temel bileşeni haline gelmek için yaratıldı. JAXA ve Mitsubishi görünüşe göre orijinal fırlatma maliyetlerini yarıya indirerek SpaceX’in Falcon 9’unun fırlatma maliyetlerinden daha düşük olduğuna inandıkları 50 milyon dolara indirebildiler. Gelecekte, NASA Artemis programının Lunar Gateway projesini desteklemek için kargo taşıması da bekleniyor.

İmha edilen H3 roketi, etkilenen bölgeleri gözlemlemek için hızla konuşlandırılabilen afet yönetimi araçlarına sahip bir uydu olan ALOS-3’ü taşıyordu. Reuters ayrıca, Kuzey Kore balistik füze fırlatmalarını tespit etme yeteneği ile oluşturulmuş deneysel bir kızılötesi sensörle donatıldığını söyledi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*