Grubun basın toplantısındaki açıklamalarının bir kopyasını yayınlayan Meiji Üniversitesi Yardımcı Doçent Ken Yamazaki’ye göre bu, Google Japonya’daki ilk işçi sendikası. Görünüşe göre çalışanlar, özellikle bazıları, çalışma vizesiyle Japonya’da olduğundan, aniden işten çıkarılabilecekleri korkusuyla örgütlenmeyi seçtiler.
Endişeleri, teknoloji devinin ocak ayında dünya çapında 12.000 kişiyi işten çıkaracağını duyurmasından kaynaklanıyordu (ki bu, şirketin toplam iş gücünün %6’sı). ABD’deki meslektaşlarının sadece gece yarısı gönderilen bir e-posta ile işine son verildiğini ve Japon ofisi çalışanlarının da son birkaç haftadır endişeyle beklediklerini söylediler. İşçiler, bu duyuruya ve şirketin diğer ülkelerdeki çalışanlarının akıbetiyle ilgili haberlere yanıt olarak bir işçi sendikasına katıldılar.
Google’ın başı dertte! İsyan bayrağı çekildi!
Bir işten çıkarmanın Japonya’da yasal olabilmesi için, bir şirketin bir çalışanı işten çıkarmak için makul gerekçeleri olduğunu kanıtlaması gerekiyor. Ancak bazı şirketler işçi ile sorun yaşadığını iddia ederek sebepsiz yere işçi çıkarıyor. Grup, bir sendikaya katılmanın onları ani fesihten koruyacağını umuyor.
Google, 12.000 işçiyi işten çıkaracağını açıkladığında, İcra Kurulu Başkanı Sundar Pichai “çok üzgün olduğunu” ve “şirketi buraya getiren kararların tüm sorumluluğunu üstlendiğini” söyledi. Teknoloji devinin son birkaç yılda bir işe alma çılgınlığı yaşadığını, ancak Google’ın bu insanları “bugün karşı karşıya kaldığımızdan farklı bir ekonomik gerçeklik için işe aldığını” kabul etti. Şirketin en son kazanç raporuna göre, 2022’nin dördüncü çeyreğine ilişkin geliri bir önceki yıla göre %1 arttı, ancak üç aylık net geliri yıldan yıla %34 düştü.
Bir yanıt bırakın