Avrupa Parlamentosu, tüm yeni binek otomobillerin ve minibüslerin 2035 yılına kadar sıfır emisyon üretmesini şart koşan bir Konsey anlaşması lehine de oy kullandı. Anlaşmanın şartları aynı zamanda bazı 2030 hedeflerini de revize ediyor. Bir şirket 2025 ile 2029 yılları arasında teşviklerden yararlanmak istiyorsa, yetkililer otomobil satışlarının en az %25’inin (minibüslerde %17’sinin) sıfır emisyonlu modeller olmasını şart koşacak. Teşvik 2030’da tamamen ortadan kalkacak.
Yeni kurallar, Avrupa Komisyonu’nu gerçek dünyadaki başarıları takip etmekle de görevlendiriyor. Komisyonun AB’de satılan arabaların “tüm kullanım ömrü” emisyonlarına ilişkin verileri raporlamasının bir yolunu bulmak için 2025 yılına kadar zamanı olacak ve 2026’dan itibaren emisyon limitleri ile gerçek tüketim verileri arasındaki farkı takip edecek. 2025’te Komisyon, sıfır emisyonlu ulaşıma yönelik ilerlemeyi ölçmek için her iki yılda bir güncellemeler yayınlayacak.
Benzinli otomobiller yasaklanıyor mu? İşte karar!
Konsey’in, metni AB Resmi Gazetesinde yayınlanıp yürürlüğe girmesinden önce onaylaması gerekiyor. Tedbir, yılda 10.000’den az yeni araba veya 22.000’den az yeni kamyonet üreten niş otomobil üreticileri için 2035 öncesi geçiş kurallarını gevşetiyor ve yılda 1.000’den az araba üretenler bu şartlardan muaf tutulacak.
Ancak, bu nihai onay aslında büyük ölçüde bir formalite ve AB’nin yıllardır süren benzinli araba satış yasağına yönelik hamlesi zaten amaçlanan etkisini göstermiş durumda. GM, Stellantis, Volvo ve VW gibi üreticiler şimdiden bölgedeki (ve bazen dünya çapındaki) tüm içten yanmalı motorlu araç satışlarını 2035 veya daha öncesine kadar durdurmayı planlarken, Renault gibi markalar 2025 gibi kısa bir sürede ürün serilerinin çoğunu elektriklendirmeyi taahhüt ettiler.
Bir yanıt bırakın