Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) tarafından belirlenen küresel düzenleyici çerçeve, 2025’ten önce yasal olarak bağlayıcı olmayacak olsa da, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avrupa Birliği’ndeki (AB) bankaların Bitcoin’e (BTC) üst sınır uygulamaya başlamasını bekliyor.
AB düzenleyicilerinden, bankalara Bitcoin uyarısı!
ECB denetçileri, kripto para birimlerinin “önemli risk ve patlama ve toz döngülerine” atıfta bulunarak, onları faaliyetlerine dahil etmeyi planlayan bankalara 15 Şubat’tan itibaren haber bülteninde yaklaşan yasaya uyumu hemen planlamaya başlamalarını tavsiye etti.
Denetçiler, bazı bankaların verimliliği artırmak, maliyetleri düşürmek ve müşterilere yeni hizmetler sunmak için blockchain kullanma “fırsatlarını keşfettiğini” kabul etmelerine rağmen, dijital varlıkların “ana akım bankacılık operasyonlarında henüz yaygın olarak kullanılmadığını” söylediler.
Riskleri önceden ele almak
Bununla birlikte, ” kripto endüstrisinin genişlemesinin, kripto varlık risklerinin bankacılık sektörüne de sıçramasına yol açabileceğine ” ve “bir banka doğrudan veya dolaylı olarak kripto varlıklarına maruz kalırsa, önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağına” inanıyorlar. mevcut ihtiyati çerçeve tarafından özel olarak kapsanmayan riskler.”
Bu nedenle, olası sorunlardan kaçınmak için ECB bu tür bankalara şunları tavsiye eder:
“BCBS standardı, Avrupa Birliği’ne aktarılana kadar henüz yasal olarak bağlayıcı değildir. Ancak bankaların bu piyasada yer almak istemeleri halinde standarda uymaları, iş ve sermaye planlamalarında dikkate almaları beklenmektedir.”
%1’e kadar Bitcoin sınırı
Bir hatırlatma olarak, Bank of International Settlements’ın (BIS) ev sahipliği yaptığı komite yakın zamanda bankaların Bitcoin gibi desteklenmeyen dijital varlıklara mümkün olan en yüksek risk ağırlığı olan %1.250’yi atamasını önerdi, bu da kripto varlıklarına eşit sermaye çıkarmaları gerektiği anlamına geliyor. Bu varlıkları ana sermayelerinin %1’i ile sınırlandırın.
Spesifik olarak, kripto para birimlerini iki gruba ayırdılar. Sınıflandırma koşullarını karşılayan tokenize edilmiş geleneksel varlıkları ve stablecoin’leri içeren Grup 1 ve sınıflandırma koşullarını karşılamayan ve ‘yedeksiz dijital varlıkları’ içeren varlıkları ifade eden Grup 2’nin yanı sıra belirli sabit paralar ve tokenize edilmiş geleneksel varlıklar.
Ekim ayında Finbold, küresel bankaların dijital varlıklara toplam maruziyetinin hala nispeten düşük kaldığını, yaklaşık 9,4 milyar Euro’ya veya dünya çapındaki bankaların toplam kripto maruziyetinin kabaca %0,14’üne ulaştığını tespit eden BCBS’nin Basel III İzleme Raporu’nu bildirdi. Bu tür alacakları rapor etmeyen bankalar dikkate alındığında ise bu tutar %0,01’e düşmüştür.
Bir yanıt bırakın