Kenya’da ilk insanlar tarafından yapılmış antik taş aletler bulundu

Araştırmacılar, aletlerin su aygırlarını kesmek ve yumrular ve meyveler gibi bitki malzemelerini dövmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca alanda bulunan iki büyük fosil diş, Paranthropus olarak bilinen soyu tükenmiş bir insan kuzenine ait olarak işaretlendi.

Bilim adamları daha önce, bir tür basit taş alet olan Oldowan aletlerinin yalnızca türümüzü ve en yakın akrabalarımızı içeren bir grup olan Homo Sapiens’in ataları tarafından kullanıldığını düşünmüşlerdi. Ancak Kenya’nın batısındaki Homa Yarımadası’ndaki Nyayanga’daki kazı alanında Homo Sapien fosili bulunamadı.Bunun yerine, maymun benzeri ve insan benzeri özellikleri birleştiren Paranthropus cinsinden iki diş (kalın azı dişleri) ve 330 taş alet bulundu.

Kenya’da ilk insanlar tarafından yapılmış antik taş aletler bulundu

Araştırmanın kıdemli yazarlarından Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden Profesör Rick Potts, “Bu aletler bir filin azı dişinden daha iyi ezebiliyor ve bir aslanın köpek dişlerinden daha iyi kesebiliyor.” dedi. “Oldowan teknolojisi, vücudunuzun dışında yepyeni bir dizi dişe sahip olmak gibiydi ve Afrika savanasında atalarımıza yeni bir yiyecek çeşitliliği sağladı.”

New York’taki Queens College’dan antropolog Thomas Plummer, “Bu Nyayanga araçlarının Paranthropuslar ile ilişkilendirilmesi, en eski Oldowan araçlarını kimin yaptığı konusundaki eski bir tartışmayı yeniden açabilir. Belki de sadece Homo değil, diğer tür homininler de Oldowan teknolojisiyle yiyecek işliyordu” dedi.

Araştırmacılar, Oldowan aletlerinin en son buluntularının, Homo cinsinin ortaya çıkmasından önceki 3,3 milyon yıl öncesine tarihlenen daha önceki ham taş aletlere kıyasla gelişmişlikte önemli bir gelişme olduğunu gösteriyor. O dönemde var olan diğer homininler arasında, 1974’te Kuzey Etiyopya’da bulunan daha da eski ünlü fosil “Lucy” ile tanınan Australopithecus cinsi de bulunuyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*