Cumartesi sabahı, Rusya’nın Roscosmos uzay ajansı Telegram’da ISS’ye yanaşan bir Progress kargo gemisinin kabin basıncını kaybettiğini açıkladı. NASA daha sonra basınçsızlığın bir soğutucu sızıntısından kaynaklandığını söyledi.
NASA, “Progress 82 uzay aracındaki soğutma sıvısı kaybının nedeni araştırılıyor” dedi. “Progress 82 ile istasyon arasındaki kapaklar açık ve istasyondaki sıcaklıklar ve basınçlar normal. Soğutma döngüsü sızıntısından haberdar edilen mürettebat tehlikede değil ve normal uzay istasyonu operasyonlarına devam ediyor.”
Space.com’a göre Progress 82, 28 Ekim’de ISS’ye ulaştı. Cumartesi günkü duyurudan önce, uzay aracının istasyondan 17 Şubat’ta ayrılması planlanıyordu. Roscosmos’un başlangıçta planlandığı gibi bu zaman çizelgesinde ilerleyip ilerlemeyeceği henüz belli değil. Rusya’nın Progress uzay aracı, ikmal görevlerini tamamladıktan sonra Dünya atmosferine girmeden yanacak şekilde tasarlandı, yani Roscosmos’un yerdeki sızıntıyı araştırmasının bir yolu yok. Keşfin zamanlaması, ikinci bir Progress uzay aracının ISS’ye kenetlendiği gün ve başka bir Rus uzay aracının uzay istasyonunda bir sızıntı yapmasından iki aydan kısa bir süre sonra geldi.
ISS’ye yanaşan ikinci bir Rus uzay aracı da soğutma sıvısı sızdırıyor
Aralık ayında Rusya’nın Soyuz MS-22 uzay aracı, kozmonotlar Dmitri Petelin ve Sergey Prokopyev yaklaşık yedi saatlik bir uzay yürüyüşüne hazırlanırken soğutma sıvısı sızdırmaya başladı. Roscosmos daha sonra olayı bir meteor çarpmasına bağladı. ISS’de acil bir durum olmadıkça, Roscosmos uzay aracının insanları taşımak için uygun olmadığına karar verdi. Ajans, Petelin ve Prokopyev’in yanı sıra NASA astronotu Frank Rubio’yu Dünya’ya geri getirmek için bu ayın sonlarında başka bir Soyuz gemisi fırlatacak.
Ars Technica’dan Eric Berger, İlerleme olayının Soyuz MS-22’ye gerçekten bir mikrometeorit tarafından vurulmadığına dair şüpheler uyandırdığına dikkat çekiyor. Rusya hiçbir zaman çarpışmanın görüntülerini yayınlamadı ve ülkenin uzay programının yakın tarihli sorunları var. Örneğin 2021’de Roscosmos, ISS’yi geçici olarak normal yönünün dışına çıkaran Nauka’nın yanlış ateşlemesinde bir yazılım hatasını suçlamıştı.
Bir yanıt bırakın