Adalet Bakanlığı, “Google’ın rekabete aykırı davranışı, giriş engellerini yapay olarak yüksek seviyelere çıkardı, önemli rakipleri reklam teknolojisi araçları pazarını terk etmeye zorladı, potansiyel rakipleri pazara girmekten caydırdı ve kalan birkaç rakibini marjinalleştirdi ve haksız yere dezavantajlı duruma düşürdü.” dedi.
Bir Google sözcüsü Engadget’e “DOJ’un bugünkü davası, son derece rekabetçi reklam teknolojisi sektöründe kazananları ve kaybedenleri belirlemeye çalışıyor” dedi. “DOJ, yeniliği yavaşlatacak, reklam ücretlerini artıracak ve binlerce küçük işletme ve yayıncının büyümesini zorlaştıracak kusurlu bir argümanı ileri sürüyor.” dedi.
Dava, Biden yönetiminin ülkenin en büyük teknoloji şirketlerinden birinin gücüne meydan okumaya yönelik ilk önemli girişimini temsil ediyor. Departman daha önce 2020’de de Google’a dava açmıştı. O sırada Başsavcı William Barr başkanlığındaki Adalet Bakanlığı, şirketin arama ve aramayla ilgili reklamcılık üzerinde tekele sahip olduğunu söylemişti.
Google çok ciddi bir dava ile karşı karşıya!
Google, dijital reklamcılık pazarındaki hakimiyeti konusunda yoğun bir düzenleyici incelemesiyle karşı karşıya. 2020’de Teksas, şirketi reklam fiyatlandırmasını “tekelci kontrol etme gücünü” kullanmakla suçlayan çok eyaletli bir dava açtı. Bir yıl sonra, Avrupa Komisyonu, şirketin reklam işine yönelik bir soruşturma başlattı ve Google’ı YouTube’daki reklamları nasıl ele aldığını yeniden gözden geçirmeye zorladı. Geçen yıl Senato, Google gibi şirketlerin dijital reklamcılık ekosisteminin birden fazla parçasına katılmasını engellemek için tasarlanmış bir yasa da çıkardı.
Adalet Bakanlığı’nın davasıyla ilgili haberler çıktıktan sonra yayınlanan bir blog gönderisinde Google, departmanı “yayıncılar, reklamcılar ve internet kullanıcıları pahasına tarihi yeniden yazmaya çalışmakla” suçladı. Google, Adalet Bakanlığı’nın özellikle, şirketin Google’ın on yıldan uzun bir süre önce satın aldığı iki reklam teknolojisi şirketi olan AdMeld ve DoubleCheck’i ayırma talebine itiraz ettiğini söylüyor. Google, “Ancak bu anlaşmalar, DOJ dahil olmak üzere düzenleyiciler tarafından incelendi ve devam etmelerine izin verildi” diyor.
Ayrıca Google, reklam teknolojisi sektöründeki rekabetin son yıllarda önemli ölçüde arttığını da iddia ediyor. Örneğin şirket, Microsoft’un kısa süre önce AT&T’nin eski reklam teknolojisi kanadı Xandr’ı satın almasına işaret ediyor ve bu satın almanın Microsoft’un Netflix ile “dönüm noktası niteliğindeki” reklam anlaşmasına olanak sağladığını belirtiyor. Google, “Hükümet bu satın alma işlemine itiraz etmedi” diyor.
Google ayrıca Adalet Bakanlığı’nı reklam ürünlerinin çalışma şeklini yanlış tanımlamakla suçluyor. Şirket, ürün yığınının rakip teknolojilerle çalıştığını ve yayıncıların ve reklamverenlerin kullanmak istedikleri hizmetleri seçmelerini “kolay” hale getirdiğini söylüyor. Google, “Kimse reklamcılık teknolojilerimizi kullanmak zorunda değil ama etkili oldukları için kullanmayı tercih ediyorlar” diyor.
Bir araştırma, Google’ın ABD dijital reklam pazarının %26,5’ini kontrol ettiğini gösteriyor. Şirketin reklam biriminin önümüzdeki yıl ABD reklam gelirinde yaklaşık 73,8 milyar dolar elde etmesi bekleniyor ve bu paranın çoğu arama reklamlarından geliyor.
Bir yanıt bırakın