Güney Kore, birçok uzak doğu ülkesi gibi kendisine ait farklı kültüre sahip bir ülke. Ancak farklılığın sadece kültür düzeyinde kaldığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Mesela Güney Kore’de 2 farklı geleneksel yaş hesaplama yönteminin olduğunu biliyor muydunuz? Hemen açıklamak gerekirse, Güney Kore’de hali hazırda kullanılan yaş belirleme yöntemlerinden birincisine göre, doğan kişi doğar doğmaz 1 yaşında sayılıyor. Yani bizim ülkemizde yaşın bulunması tartışmalarında sıkça sorulan “sen 1 yaşında mı doğuyorsun” sorusunun cevabı Güney Koreliler için aslında “evet” oluyor. Bu hesaplama yöntemine göre, 30 Aralık’ta doğan bir çocuk 1 yaşında oluyor ve 1 Ocak tarihi itibariyle de 2 yaşına basıyor.
Diğer hesaplama yönteminde ise çocuk geri kalan birçok ülkede olduğu gibi doğduğu zaman herhangi bir yaş almıyor ancak 1 Ocak itibariyle ilk yaşına giriyor. Yani aynı örneğe göre 30 Aralık’ta doğan çocuk, 1 Ocak’ta 1 yaşına basmış oluyor.
Güney Kore yanlıştan döndü! İnsanlar artık daha genç!
Bizde, Avrupa’da ve diğer birçok gelişmiş ülkede uygulanan sisteme göreyse, insanlar yıl başlarında değil doğdukları günü takip eden 1 yıllık sürenin sonunda yaşlarını alırlar. Yani 30 Aralık 2022’de doğan bir çocuk ilk yaşına da 30 Aralık 2023 yılında girecektir. İşte hem ülke içerisinde hem de uluslararası arenada fazlasıyla karışıklığa sebep olan bu hesaplama yöntemleri, Güney Kore parlamentosu tarafından alınan kararla kaldırılarak 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren tek tip (uluslararası geçerliliği olan) yaş hesaplama sistemine geçilecek. Tabi bu yeni sistemle birlikte milyonlarca Güney Kore vatandaşının resmiyette en az 1 yaş gençleşeceğini de belirtelim.
Bir yanıt bırakın