Amazon’a dava açıldı: Kuryelerin 60 milyon dolarlık bahşişlerini çaldı!

Washington DC’nin başsavcısı Amazon’a dava açarak, teslimat sürücülerine bahşiş verdiklerini düşündürmesi ancak parayı kuryelerin temel ücretini karşılamak için yönlendirmesi dolayısıyla tüketicileri yanıltması iddiasında bulunarak şirket için hukuki ceza talep etti.

Washington DC Yüksek Mahkemesi’nde açılan dava, şirket ile Federal Ticaret Komisyonu arasında 2021‘de yapılan bir anlaşmaya atıfta bulunuyor ve bu anlaşmada Amazon’un iki yıldan fazla bir süredir gig-ekonomi sürücüleri için ipuçlarını sakladığını tespit etti. FTC, şirketin sürücülerin bahşişlerin değerinin %100’ünü alacağını taahhüt ettiğini, ancak bunun yerine Amazon’un bahşişlerin bir kısmını sürücülerinin taban ücretini ödemek için kullandığını söyledi. Seattle merkezli şirket, sorunu çözmek için sürücülere ayrılmış olan 61.7 milyon dolar ödemeyi kabul etti. O sırada Amazon sözcüsü, şirketin önceki ödeme uygulamalarının belirsiz olduğu konusunda hemfikir olmadığını söyledi.

Washington DC başsavcısı Karl A. Racine, “Ofisim, Amazon’u aslında kendi işgücü maliyetlerini azaltmak ve kârını artırmak için ipuçlarını başka yöne yönlendirirken, tüketicilerin sürücülerin maaşlarını artırdıklarını düşünmelerine neden olan aldatıcı, yasa dışı bir entrika yoluyla teslimat sürücülerinden bahşiş çaldığı için Amazon’a dava açıyor” dedi.

Amazon sözcüsü Maria Boschetti e-postayla yaptığı açıklamada, “Bizim için hiçbir şey müşteri güveninden daha önemli değil” dedi. “Bu dava üç yıl önce değiştirdiğimiz bir uygulamayı içeriyor ve haksız. Söz konusu tüm müşteri bahşişleri, geçen yıl FTC ile yapılan anlaşmanın bir parçası olarak sürücülere zaten ödenmişti.” ifadelerini kullandı.

Racine, Amazon’un eylemlerinin tüketiciyi koruma yasalarını ve hukuki cezaları ihlal ettiğine dair bir bulgu olarak tazminat talep ediyor. Racine, geçen yıl da Amazon’a, şirketin tüketiciler için fiyatları artıran rekabete aykırı uygulamalar yaptığı iddiasıyla dava açmıştı. Ancak iddiaları desteklemek için yeterli kanıt olmadığını söylenerek davayı reddedildi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*