Tehlikeli asteroit Phaethon garipleşti! Neler oluyor

Phaethon zaten garip bir asteroiti. Garip bir şekilde rengi mavidir, daha çok bir kuyruklu yıldız gibi davranır ve bir meteor yağmurunun bilinen tek asteroit ana gövdesidir. Şimdi, Phaethon‘un dönüş hızı da giderek artıyor. Ancak, bilinene göre asteroitlerin dönüşleri genellikle hiç değişmez. Bu nedenle bilim adamlarının dikkatini bir kez daha çekmeyi başaran Phaethon’un bu değişiminin sebebi merak ediliyor.

Adını Yunan güneş tanrısı Helios’un oğlundan alan Phaethon‘un yörüngesi, Güneş’e bilinen herhangi bir asteroidden daha yakındır. Büyüklüğü ve yakınlığı nedeniyle Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmasa da, “potansiyel olarak tehlikeli” bir asteroit olarak kabul ediliyor ve bu nedenle her zaman araştırma konusu olmuştur.

Her 3,6 saatte bir dönen Phaethon, 5,4 kilometre (3,4 mil) çapında ve bilinen 11 uzay kayasının en büyüğü. Yeni gözlemler, dönüşünün yılda 4 milisaniye azaldığını ortaya koyuyor.

Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA), DESTINY+ görevini 2028‘de asteroidin yanından uçmak üzere hazırlanıyordu, bu nedenle Phaethon‘un hızlandığını keşfetmek, geminin hesaplanan yörüngesi için büyük değişim oluşturdu. Arecibo gezegen bilimcisi Sean Marshall, bu görev öncesinde Phaethon’un boyutunu, şeklini ve dönüşünü belirlemeye çalışıyor. Marshall, 1989’dan 2021’e kadar olan verileri kullanarak, Phaethon‘un bir modelini oluşturdu. Ancak 2021’deki en son ışık eğrisi gözlemlerini modele uyduramadı. Bunun sebebinin Phaethon‘un 2021 gözlemlerinden bir süre önce biraz değişmesiyle açıklanabileceğini ifade etti.

Yapılan açıklamara göre, Phaethon’un bu değişimi planlanan uçuş sırasındaki yönünün mükemmel bir doğrulukla tahmin edilmesine olanak tanıyacak ve bu da, araştıma ekibinin asteroidin yanından geçerken yüzeyinin muhteşem fotoğraflarını çekmesine yardımcı olacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*