Artemis I görevi, ajansın 2025 yılına kadar insanları ay yüzeyine geri getirme çabasının bir parçası olarak Ay’ın etrafında mürettebatsız bir Orion kapsülünü fırlatmak için NASA’nın Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) megaroketini kullanacak. Artemis I ekibi mühendislerin tamir edemediği bir hidrojen sızıntısı tespit ettikten sonra 3 Eylül’deki ikinci girişim erken sona erdi.
Bu sefer işlerin sorunsuz yürümesini sağlamak için NASA bazı hazırlıklar yapıyor. Artemis I ekibi, dondurucu soğuk sıvı hidrojen yakıtının rokete akmasına yardımcı olan “hızlı bağlantı kesme” sisteminin etrafındaki contaların değiştirilmesini içeren hidrojen sızıntısı üzerinde çalışmayı çoktan bitirdi. Mühendislerin, fırlatmanın gerektirdiği kriyojenik koşullar altında hızlı bağlantı kesmenin devam edip etmediğini görmek için 21 Eylül’de planlanan bir testi var.
NASA, Artemis I megaroketi için yeni bir lansman tarihi belirledi
Ayrıca NASA’nın, uçuşu sırasında bir şeyler feci şekilde ters giderse, Uzay Kuvvetleri’nin roketi yok etmek için kullanabileceği roketin uçuş sonlandırma sistemindeki pilleri test etmesi gerekip gerekmeyeceği sorusu var. Sistemi test etmek için NASA’nın SLS’yi, saatler süren dört millik bir yolculuk olan Araç Montaj Binasına geri döndürmesi gerekecek.
NASA’nın test yapmadan devam edip edemeyeceğine karar vermek nihayetinde Uzay Kuvvetleri’ne kalmış. NASA’ya roketin sertifikasını 20 günden 25 güne uzatmak için bir uzatma verildi, ancak Uzay Gücü hala ajansa bir tane daha verip vermemeye karar veriyor.
Her şey yolunda giderse, NASA roketi 27 Eylül’de 11:37’de açılacak 70 dakikalık bir fırlatma penceresiyle fırlatmaya çalışacak.
Bir yanıt bırakın