Tesla‘nın en büyük hayallerinden bir tanesi de kablosuz elektrik iletimi yapmaktı. Bu alanda birçok deney yapan hatta bazı deneylerinde başarıya ulaştığı belirtilen Tesla, o dönemde istediği desteği görememiş ve bu planını tam olarak hayata maalesef geçirememişti.
İlk başarıyla sonuçlandı
Günümüzde gelindiğinde ise kablosuz enerji aktarımı hâlâ büyük bir hedef olarak karşımızda duruyor. Araştırmacılar bilim insanları, kablosuz güç aktarımı için çeşitli deneyler yapmayı sürdürüyor. Son çalışmalarda bilim insanları 30 metre uzaklıktan 400 mW’lık güç iletmeyi başardı.
Kızılötesi lazer kullanılıyor
Kızılötesi lazer kullanılarak iletilen güç ancak küçük çaplı bazı cihazlara enerji sağlamak için kullanılabilir. Akıllı telefonlar gibi daha fazla enerji ihtiyacı olan cihazlar için ise bu sistemin biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Güvenli olarak nitelendirilen sistem, kullanılmadığı durumlarda ise düşük güç moduna geçerek hem enerji sarfiyatını düşürüyor hem de insanlara verebileceği olası zararlardan kaçınılmış oluyor.
‘Dağıtılmış lazer şarj’ olarak nitelendirilen sistem diğer çalışmalardan daha güvenli olmasının yanı sıra daha fazla menzile sahip olmasıyla öne çıkıyor. Verici ve alıcı olarak ikiye ayrılan cihaz, birbirinin görüş açısı içerisinde olduğu sürece lazer ışını sayesine enerji aktarımı yapabiliyor.
Deney düzeneğinde, alıcı, ışık sinyalini elektrik enerjisine dönüştürmek için bir fotovoltaik hücre ile donatılmış durumda. 30 metre uzakta ise Erbium adı verilen gümüş beyaz bir metal ile özel olarak işlenmiş bir amplifikatör vericisi kuruluyor.
Kablolar hayatımızdan çıkacak
10mm x 10mm boyutlarındaki bu alıcı, sensör gibi kompakt aygıtlara sığacak kadar küçük olarak tasarlanmış durumda. Hareket veya sıcaklık sensörleri gibi daha küçük akıllı ev cihazları bu şekilde kablosuz olarak şarj edilebilir. Bu sistem geliştirildiği takdirde akıllı telefonlar ya da diğer cihazlar herhangi bir kabloya gerek duyulmadan kullanım sırasında şarj edilebilecek.
Bir yanıt bırakın